Share |

Goethova klasika v podobě interaktivní hry

foto: Goethe institut

Goethe-Institut přiváží do Prahy v evropské premiéře slavnou klasiku Johanna Wolfganga von Goethe adaptovanou na prostředí online her. Od 5. do 7. května 2015 se stovky hráčů v Národní technické knihovně vžijí do role Fausta, který se upíše Mefistovi. Každý hráč si přitom bude klást otázku, která se od Goethových dob nezměnila: jakou cenu jsem ochotný zaplatit za to, abych se stal úspěšným?
 
Interaktivní hra si pohrává s Goethovou klasikou, jejíž etické a morální principy zůstávají i v 21. století stále platné,“ vysvětluje Jakob Ráček z Goethe-Institutu: „Všechno, co potřebujete, abyste se stali moderním Faustem, je chytrý mobilní telefon a facebookový profil s přáteli, které postupně prodáváte za lásku, úspěch či materiální statky,“ dodává Ráček.
 
Herní formát je jedinečný: v Národní technické knihovně se ve třech dnech a sedmi termínech sejdou stovky hráčů, z nichž se každý vžije do životní role mladého Fausta. Vybaven chytrým telefonem a vůlí vyzvat život na souboj, vstoupí hráč do Mefistova svůdného digitálního světa, kde je možné koupit si štěstí či lásku – platidly jsou přitom „facebookoví“ přátelé, kteří se ovšem ani nedozví, že byli „prodáni“... Jakmile se hráč do hry přihlásí, uzavře s Mefistem smlouvu: je ovšem na něm, jak daleko v ní zajde.
 
„Goethe-Institut si položil otázku, kde na světě je možné najít nejlepší programátory digitálních her: objevili jsme je v korejské fimře NOLGONG, která z literárních vzorů do herního prostředí již zdařile „přeložila“ například díla jako 1984, Romeo a Julie či Anna Karenina,“ vysvětluje Jako Ráček z Goethe-Institutu. Hra spojující digitální prostředí s fyzickými komponenty byla s obrovským úspěchem uvedena v Asii. V Praze zahajuje své evorpské turné.
 
Hra, jíž se ve třech dnech může v Praze zúčastnit až 700 hráčů – „Faustů“ vychází ze soudobé interpretace Goethova legendárního Fausta. Tu pro digitální svět 21. století připravil nemecký dramaturg Benjamin von Blomberg.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.