Share |

Goethe-Institut je tu s námi už čtvrt století. Jste zváni na oslavu, vstup bude zdarma

25 let na břehu vltavy – 25hodinový maraton akcí v goethe-institutu

 

Pražský Goethe-Institut zve ve dnech 2. až 3. října na maraton kulturních akcí, který pořádá u příležitosti 25. výročí svého otevření. Den a noc: přesně 25 hodin plných programu nabídne návštěvníkům institutu např. koncert migrantů, scénická čtení z nejstarší dochované česko-německé učebnice, elektrický orchestr, jógu smíchu či film lounge. Vrcholem oslav bude odhalení Goethova pomníku, který vznikl již před 132 lety a téměř 70 let strávil zapomenutý pod zemí.

 

„Naše jubileum vnímáme v kontextu k velkým změnám po roce 1989, včetně znovusjednocení Německa a partnerství mezi Prahou a Berlínem“, komentuje ředitel Goethe-Institutu Berthold Franke: „Všechny tyto události se odrazí v narozeninovém programu, který však má být především oslavou. Oslavou pro partnery a přátele, širokou veřejnost a všechny, jimž vděčíme za úžasných 25 let, kdy má německý kulturní institut své místo na břehu Vltavy.“

 

Pětadvacetihodinový maraton kulturních akcí každému zdarma nabídne pestrý program z oblasti literatury, divadla, filmu a hudby, a to včetně mnohých překvapení, akcí a atrakcí od akrobacie až po kadeřnické služby. Chybět nebude například koncert slavného orchestru „Písně národů z Německa“ (Heimatlieder aus Deutschland), složeného z potomků migrantů do Spolkové republiky. Herec Petr Čtvrtníček oživí legendární knihu z roku 1540 „Kterak se Cžech Německy a Němec Cžesky učil“. Hudebnice Doreen Kutzke v institutu nakrátko otevře pobočku své slavné školy jódlování z berlínského Kreuzbergu a taneční nadšenci mohou absolvovat rychlokurz swingu.

 

Vrcholem dne bude odhalení Goethova pomníku přímo před budovou institutu. Karlovarská památka z roku 1883 se promění v moderní artefakt česko-německé historie a umění. Na vltavském nábřeží tak bude odhalen německý pomník, jehož historie se začala psát před 132 lety a jenž byl teprve nyní dotvořen českým umělcem Jiřím Davidem.

 

Přijedou i berlínský starosta Michael Müller, generální sekretář Goethe-Institutu Johannes Ebert či velvyslanec Spolkové republiky Německo, Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven.

 

Co? 25hodinový maraton kulturních akcí „Goethe 25“

Kdy? 02|10|2015, 11:00 až 03|10|2015, 12:00. Vstup volný v kteroukoliv dobu.

Kde? Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1

 

www.goethe.de/praha25

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.