Share |

Gipsy.cz: Kolik koláčků upečeš, tolik si jich taky sněz

  Radoslav Banga aka Gipsy je velice plodným a energickým umělcem. Nový počin jeho kapely Gipsy.cz s názvem Desperado je již jeho jedenáctým dílem. My jsme ho zpovídali v době, kdy má opravdu spoustu práce. Gipsy.cz totiž momentálně není jediným projektem, do kterého vkládá svůj čas a um.

Čerstvě máš venku nové cédéčko Gipsy.cz, které se jmenuje Desperado. Uměl bys použít tři slova, která by desku vystihovala?

Nejlepší album Gipsy.cz ;)

TÁTOVA CHVÁLA

V čem je deska pro tebe osobně jiná než ty dvě předchozí s Gipsy.cz?

Jiná je určitě v tom, že jsem udělal to, co jsem měl udělat vždycky – vykašlat se na všechny a udělat si to po svém, tak jak to cítím. Tohle moje 11. dítě v řadě vydaných alb jsem vyprodukoval zcela sám, žádný diktát nebo korekce, prostě full Radoslav Banga servis.
S pokorou a úctou k druhým jsem se snažil vydat ze sebe maximum a to jsem také udělal. Věřím, že díky tomu je má tříletá práce opravdu znát a věřím tomu i díky velmi pozitivní kritice, kterou jsme dostali. Snad mimo jednoho zoufalce z Mladé fronty, který ovšem trpí mindrákem jako hrom, protože je velmi špatný hudebník a nikdy nic nedokázal. Můj největší kritik – můj otec, desku chválí a toho si nesmírně vážím. Ten chválí opravdu jen zřídka.

Na desce je dohromady 15 věcí + intro. Některé z nich mi přijdou dost crazy, některé jsou však dost vážný a mají silnej příběh. Je to záměr, mísit takové ty jednodušší „vodpalovačky“, které ti spíš mají něco dát hudebně, s písničkami, které mají nějaký hlubší smysl a člověk se nad nimi musí pořádně zamyslet?

Takový je celý můj život – houpe se to z jedné úrovně do druhé. Někdy je čas být  vážný a někdy naopak. Stane se ti, že ironie řekne víc, než seriozní text a naopak. Život je přeci nahoru a dolů a zase nahoru a zase dolů.. a takhle furt dokola.

Dost mě zaujala právě bonusová věc, „Kdo j**á ten j**á“. V tracku doslova rapuješ: „ Jebání není jen sex, o tomhle není ten text. Jenže to nevysvětlíš, no tak co, jebu to...“ Mohl by jsi nějak blíže přiblížit vznik tohohle songu a jaký má být vlastně obsah sdělení?

Hrozně se mi líbí slovo „jebat.“ Ve slovenštině to může mít spoustu významů a navíc to dobře zní. Je to skrytý vzkaz všem, co závidí. Mnoho rádobymuzikantů si válí šunky a očekávají, že za to budou oceněni. Jenže takhle to v životě nechodí. Takže já „jebu“ tyhle zoufalce, protože bez práce nejsou koláče. Já říkám, že kolik koláčků si upečeš, tolik si jich taky sněz. Jebat je zde zároveň i vlastně synonymum pro slovo dělat. Takže kdo dělá, ten dělá.

Nový album se určitě chystáte provětrat na akcích. Vím, že na léto chystáte už tradičně nášup koncertů. Kde konkrétně ale songy z Desperada budeme moci slyšet úplně nejdřív?

Nejdřív asi v Praze na Gutovce, taky Mezi Ploty a na Českých Hradech.

LABELY UŽ NEFUNGUJÍ

Deska vychází u Supraphonu, což možná mnohé lidi překvapilo. Jak vůbec vznikla tahle spolupráce a co na ni zatím říkáš?

Jsem nesmírně spokojený. Vydavatelství Supraphon je pro mne v současné chvíli ta nejlepší varianta, kde vydávat. Mnoho českých labelů pro českého interpreta prakticky už nemůže nic udělat, mimo pár výjimek. Indies umělo fungovat ve svém ranku, ale Supraphon umí fungovat jako celek a to doslova ve všem. Pro mne je to v současné chvíli nejpracovitější český label.

Pojďme teď víc k tobě. Máš za sebou takový dost nekomerční projekt “Autentik“. Skladby jsi zveřejňoval na své webové stránce bez nějakého většího proma v médiích. Co sis od tohohle projektu sliboval a co ti přinesl? Splnil nakonec tvá očekávání?

Popravdě, neočekával jsem vůbec nic. Autentik byl můj dávný sen – vyrobit českou variaci G-funku, což je nesmírně těžké. Já vžycky měl rád west coast rap 1990-2000. Chtěl jsem po dlouhé době udělat něco a nemyslet na výdělek, prostě jen tak pro radost z lásky k hudbě. Autentik, to je přesně ono. Bylo mi fuk, kolik lidí to stáhne, nebo kolik za to zaplatí. Nakonec si to stáhlo přes 17 tisíc lidí a za to jsem rád. Nečekal jsem to.

SYNDROM JE ZPĚT

Četl jsem, že se dáváte nějak víc dohromady s Christossem ze Syndrom Snopp a chystáte spolu do budoucna nové tracky. Můžeš tuhle informaci potvrdit a případně jí i nějak rozvést?

Ano, to je skutečnost – dávná legendární skupina Syndrom Snopp oznámila návrat. V současné chvíli už máme skoro polovinu alba natočenou a brzy začneme s koncerty. Přijdeme s mnoha novými peckami, ale na koncertech zazní i klasiky jako Apokalypsa, Aspekty noci, nebo také Rýmy a Blues. Uslyšíte také nové Christosovo solo album „Bez Bariér.“ Více informací na www.syndromsnopp.cz a také na www.facebook.com/syndromsnopp!

Nedá mi se nezeptat… je pro tebe spor se Smogem už uzavřenou záležitostí? Soustředíš se teď už jen na muziku a své jiné starosti a tuhle kapitolu už otevírat nechceš?:)

Smogovi dávám peace, nezlobím se za nic a co bylo, to bylo. Myslím, že našim posledním diss trackem jsme to definitivně uzavřeli. Teď už je tu nový starý Syndrom ve složení Gipsy a Christos, MC i DJ duo. Smog je mimo hru.

Jaký je v současnosti tvůj vztah k české hiphopové scéně? Sleduješ jí vůbec, byl jsi na nějakých rapových akcích? Vidíš tu v této oblasti nějaké nové talenty?

Člověče, hodně jsem se začal zajímat o bandzone.cz a jsem hodně překvapený – každý den mi na facebook někdo posílá své nahrávky a musím říct, že mnoho z nich je fakt dobrých. Právě, že těch dobrých je tak moc, že se to ztrácí, a to je dobré i špatné znamení. Špatné proto, že mnoho nových talentů to bude mít nesmírně těžké, aby se prosadilo.

Co česká hudba obecně? Jak je na tom podle tvého názoru (tedy pokud to vůbec jde nějak pojmout zeširoka)? Kdo tě z České republiky nejvíc baví a koho si třeba i sám doma pouštíš?

Baví mě tu spoustu věcí, ale poslední dobou mě fakt dostávají Nightwork. Dyk je fakt hustej týpek, zpívá perfektně. Klobouk dolů. Navíc je to strašná pr**l.

Jaká zahraniční muzika ti hraje v přehrávači? Vzhledem k tvé hudební různorodosti, která je dost cítit i z Desperada, tipuji, že to bude směsice hodně velkého množství stylů.

Nemám žádná omezení ,co se týče stylu. Dobrá písnička může bejt hardcore, klasika nebo pop, stejně jako ta špatná. V mým přehrávači ale nejvíc zní vážná hudba, Mozart, Bach, Dvořák atd. nebo downtempo, chillout ... paradox že?

SIAMSKÁ ŽENA

Máš vůbec nějaký volný čas? Pokud ano, jak ho trávíš?

Volného času mám minimum a trávím ho pokaždé s mou téměř manželkou. Je jedno jak, chci být hlavně s ní. Jsme jako siamská dvojčata.

Co ty a móda? Jaké oblečení rád nosíš? Máš nějaké oblíbené značky?

Je jedno, co dělám za styl, ale co se týče oblečení, u mě stále vede hip-hop. Značky? Nejvíc Ecko (právě proto mne sponzoruje), pak DC, ZooYork, Quicksilver apod.

Díky moc za rozhovor! Pokud bys rád ještě něco řekl směrem k našim čtenářům, nyní máš možnost … :)

V květnu přijde na svět nový videoklip Gipsy.cz – Desperado, v září pak Syndrom Snopp! Po šesti letech jsme zpět! Těším se na dávné fanoušky a věřím, že přijdou. Těším se taky na festivaly s Gipsy.cz. Milujte hudbu, peace!

text: Lukáš Bilinec

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.