Share |

Ghostpoet, chráněnec The Streets, přijíždí do Prahy

foto pořadatel akce

 
estival Struny podzimu čeká nabitý víkend v klubu Roxy/NoD: s Ghostpoetem, Robertem Glasperem, Ondřejem Pivcem i Vojtou Dykem

Nabitý víkend nachystala hudebním fanouškům multižánrová přehlídka Struny podzimu. V sobotu 5. listopadu čeká na návštěvníky pražského prostoru Roxy/NoD festivalová klubová noc Spotlight inspirovaná atmosférou newyorských klubů, která nabídne originální směs jazzu, hip hopu i staré hudby. Na několika scénách zde vystoupí například jazzový vizionář Robert Glasper se svou hiphopovou formací, britský progresivní rapper Ghostpoet, jazzman Ondřej Pivec, zpěvák a herec Vojtěch Dyk či beatboxer En.dru. Následující večer bude na témže místě patřit výhradně Robertu Glasperovi, který se tentokrát představí se svým jazzovým triem. Vstupenky na oba večery jsou v prodeji ve Festivalovém informačním centru a pokladně klubu Roxy. Více na www.strunypodzimu.cz.
 
Nadcházející sobotu produkce festivalu Struny podzimu obsadí všechny prostory klubu Roxy/Nod. Program bude probíhat na třech scénách. Z toho je patrné, že projekt Spotlight, který již po tři roky patří k pravidelným platformám festivalu představujícím mladé talenty, letos poprvé expandoval v pestrou klubovou noc. Nabídne nabitý program, který začne v 19.30 hodin a potrvá až do ranních hodin. Klub NoD bude otevřen veřejnosti již od 18.00 hodin.
 
Středobodem a očekávanou hvězdou Spotlightu je americký pianista Robert Glasper, jenž se představí se svou hiphopovou formací Experiment. Během večera si však vyzkouší spolupráci i s některými českými hudebníky. Robert Glasper je mužem dvou tváří: spolupracuje jak s jazzmany formátu Terence Blancharda či Christiana McBrida, tak i s rappery jako Mos Def nebo Q-Tip. Obě své paralelní hudební „identity“ skloubil na loňském albu s názvem Double Booked. „Rozhodli jsme se představit obě polohy tohoto mladého a výjimečně talentovaného hudebníka během dvou různých večerů,“ dodává umělecký ředitel Strun podzimu Marek Vrabec. V neděli se totiž Robert Glasper představí festivalovému publiku se svým jazzovým triem, ve kterém účinkují hráč na kontrabas Derrick Hodge a bubeník Mark Colenburg.
 
Další hvězdou sobotní klubové noci je Obaro Ejimiwe aka Ghostpoet – londýnský zpěvák, rapper a elektronický producent patří k vycházejícím hvězdám nezávislé ostrovní scény. V letošním roce vydal debutové album Peanut Butter Blues & Melancholy Jam, které mu hned vyneslo nominaci na britskou hudební cenu Mercury Prize.
Hlavní scéna klubu Roxy bude patřit také Ondřeji Pivcovi, který do Prahy poprvé přiváží svou newyorskou kapelu CRP band. Ta vystupuje v sestavě Ondřej Pivec – klávesy, Russel Carter – bicí a Karel Růžička Jr. – saxofon. Jejich hudba se ponese ve znamení chytlavého fusion, zazní původní skladby na pomezí funku, soulu a hip-hopu.
Scéna NoD bude patřit komornějšímu programu, který zahájí Q&A s Robertem Glasperem a Ondřejem Pivcem, jejichž konverzaci bude moderovat mladý publicista Daniel Konrád. Následně vytvoří Glasper s vybranými českými hudebníky Spotlight All Star Band, který doprovodí Vojtěcha Dyka v několika jazzových písních. Všestranný zpěvák a herec Vojtěch Dyk se pak návštěvníkům představí i v dalších polohách, utká se v improvizovaném jamu s dvojnásobným mistrem v beatboxu En.druem a jako bonus pro publikum si vyzkouší interpretaci barokních árií za doprovodu ansámblu Musica Florea. Sám En.dru pak odehraje one-man-jam show: beatboxově-vokální improvizace s použitím loopstation. Chceme v neformálním klubovém prostředí vytvořit inspirativní hudební laboratoř, podhoubí, ve kterém se hudebníci vzájemné inspirují a motivují a dělí se o zkušenosti,“ dodává Marek Vrabec.
 
Během večera se na třetí chilloutové scéně představí další hudebníci patřící k mladé české jazzové generaci. Vystoupí trio kytaristy Davida Dorůžky, který bez nadsázky patří ke světové jazzové elitě.  Ze studií v Dánsku na Struny podzimu zavítá saxofonista Luboš Soukup, který rozhoupe publikum se svou formací Points. Luboš Soukup je držitelem „čokoládového“ stipendia Strun podzimu, které je udělováno na podporu mladých talentovaných hudebníků při jejich zahraničním studiu. Originální benefiční čokolády bude možné zakoupit i na klubové noci v Roxy. Luboš Soukup se během večera objeví i jako host tria Davida Dorůžky.
 
Během večera bude vyhlášen vítěz letošního ročníku soutěže O2 Extra šance. Vybrán bude z šesti finalistů soutěže o nejlepší cover verzi hitu kapely Nirvana Smells Like Teen Spirit, mezi nimiž jsou kapely Poetic Filharmony a Kujooni a dále Ondřej Lešák, Patrik Kee Kedzierski, Luboš Soukup a Matěj Plíhal. O vítězi, který obdrží finanční odměnu ve výši 20 000 Kč, rozhodne přímo Robert Glasper. Nejúspěšnější cover verze si můžete poslechnout zde http://www.myspace.com/stringsofautumn. V rámci klubové noci vystoupí také vítězové loňského ročníku hudební soutěže O2 Extra šance – formace Soliloqui.
 
Závěr klubové noci Strun podzimu Spotlight okoření společná jam session všech interpretů. Poté naváže DJ Tea Jay. Součástí bude i výstava vybraných fotografií soutěže časopisu Reflex AKTY X 2011, která bude instalována v galerii NoD jen pro tento večer.
 
Hudební ukázky:
Robert Glasper Experiment - http://youtu.be/6edQhVsQEQ8
Robert Glasper Trio - http://youtu.be/YL5Yw6e8a8w
Ghostpoet - http://youtu.be/usksH8B07do
Ondřej Pivec & CPR Band - http://youtu.be/rcqwGJ_4Utw
En.dru - http://youtu.be/shxhCWuq2Ug
 

Struny podzimu: Spotlight

  1. 11. 2011, 19:30

Roxy / NoD
Dlouhá 33, Praha 1
Jednotné vstupné 450 Kč / stání, vstup do všech prostor Roxy/NoD
 
 
 

STRUNY PODZIMU 2011 – další akce
 
6. listopadu ROBERT GLASPER TRIO - ROXY
http://www.strunypodzimu.cz/robert-glasper-trio
10. listopadu VIVICA GENAUX – Stavovské divadlo
http://www.strunypodzimu.cz/vivica-genaux

Struny dětem – Divadlo Minor
21. – 23. října - http://www.strunypodzimu.cz/struny-detem

Spotlight – ROXY / NoD
5. listopadu ROBERT GLASPER EXPERIMENT, ONDŘEJ PIVEC, CPR BAND (NEW
YORK), GHOSTPOET (UK), David Dorůžka Trio & Luboš Soukup,

Vojtěch Dyk, En.Dru, Musica Florea, Soliloqui a další -
http://www.strunypodzimu.cz/spotlight


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.