Share |

GASK VYSTAVUJE ZLATÝ CHLÉB ŠPERKAŘKY ELIŠKY LHOTSKÉ

foto: pořadatel akce

Může se zdát, že Eliška Lhotská je ženou mnoha funkcí. Vedle provozování galerií, organizace Pecha Kucha Night a kurátorování mnoha novátorských projektů však v srdci zůstává především šperkařkou, o čemž se můžete sami přesvědčit na její první samostatné výstavě v Galerii Středočeského kraje GASK.

 

Kurátorka Veronika Marešová se rozhodla představit publiku Eliščinu nejčerstvější kolekci tvorbu na výstavě THE FUTURE IS NOW kolekce New Archeology, ve které nadějná šperkařka dlouhodobě zkoumá stav tradičních hodnot v dnešní společnosti, jejich změnu ba dokonce jejich zapomnění. “Expozice připomíná podivnou archeologickou sbírku apokalyptických amuletů či talismanů nainstalovaných na zasíťovaném černobílém pozadí se zlatými rastry, esteticky odkazujícímu k virtuálnímu webovému prostředí. Lhotská zakódovává do ochranných šperků svůj vzkaz pro budoucí generace, kde kůrka chleba je opět vyvažována cenou zlata a chápana i ve svém původním magickém rozměru. ”

 

Lhotské šperky založené na odlitku chleba se dostaly do povědomí širší veřejnosti už minulý rok, mohli jste je spatřit například během Designbloku, designérka za ně byla nominovaná na cenu Czech Grand Design 2015. Jak připomíná kurátorka výstavy, autorka běžné pojetí šperku posouvá z polohy pouhého dekorativního předmětu do roviny apokalyptického amuletu jako jakéhosi varovného, výstražného mementa upozorňující na dlouhodobou neudržitelnost disharmonie mezi přírodou a chvátající přetechnizovanou lidskou společností. Skrze své šperky vysílá Eliška Lhotská dnešní společnosti jasný vzkaz, jak ho pochopíme, už je jen na nás.

Instalaci výstavy má na svědomí vizuální umělec Ondřej Vicena, který s Lhotskou spolupracuje velmi často a díky tomu se jejich vzájemné naladění příjemně promítá i do samotného prostoru, Ondřej Gerik vytvořil vizuální styl a za fotografiemi stojí Taja Spassková.

 

ELIŠKA LHOTSKÁ: THE FUTURE IS NOW

výstava potrvá do 22.5. 2016

Kurátorka: Veronika Marešová

Galerie Středočeského kraje /GASK/

Barborská 24, Kutná hora

úterý-neděle: 10-18

/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.