Share |

Galerie Pro design se ponoří do Snu o ptácích

foto: pořadatel akce

Do Snu o ptácích (Somnus de avibus) se ve středu 7. května ponoří ústecká galerie Pro design. Výstavu své nové kolekce tu představí módní designérka Petra Kafka.
 
Náměty, které inspirují tvorbu designérky Kafky, vycházejí z propojení lidského těla, světa přírody a geometrie. V materiálu zachycuje prchavé momenty dotyků na těle (Corpus, 2011), proměnu a pohyb fluorescenčních transparentních organismů (Luminary, 2012, spolupráce s Janem Nálepou), tajemný svět éterických víl (Nymph, 2012, spolupráce s Kamilou Pajerovou) či v nejaktuálnější kolekci svět ptačí říše (Somnus de avibus, 2014).
 
Osobité vnímání abstraktní a nehmatatelné zkušenosti přetváří designérka ve svých kolekcích do formy, která v některých případech přesahuje oděv a dostává se až k hranici objektů (Luminary, 2011, Origami, 2012, spolupráce s Alžbětou Dvořákovou).
 
Kolekce Somnus de avibus je postavena na volné inspiraci světem ptáků a snů, na abstraktním ztvárnění symbolizujících prvků s odkazy na ptačí říši, na - slovy Petry Kafky - "zjevujících se obrazech, které mizí a zanechávají po sobě letmou vzpomínku“.
 
Střihové konstrukce tak odkazují k siluetám ptačích těl, doplňky k barevnosti peří a drápů, použité tkaniny reflektují subjektivní pocit z daného obrazu. Zvolená estetika se v různých podobách zjevuje napříč rovinami, dochází k jejímu propojení s funkcí.
 
Petra Kafka (nar. 1980) absolvovala obor Textilní a oděvní návrhářství na Technické univerzitě v Liberci a v současnosti pracuje jako návrhářka ve společnosti Funstorm, zaměřující se na  streetové, skate a snowboardové oblečení. Vedle realizací klasických oděvů se věnuje volným experimentálním projektům, na kterých spolupracuje s dalšími designéry a umělci. Pro její tvorbu je typická jednoduchost a použití čistých geometrických prvků. S formou a materiálem pracuje intuitivně, na základě zvoleného konceptu.
 
Vernisáž výstavy: 7. 5. v 18 hodin
Místo konání: Pro design, Armaturka (budova SCHIFR-AC, Jateční 49, Ústí nad Labem, 1. patro)
Termín výstavy: 8. – 23. 5. 2014
Více o výstavě na www.armaturka-usti.cz.
Více o kolekcích Petry Kafky na www.cargocollective.com/kafka.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.