Share |

Galerie NE má na Újezdě výstavu

foto: pozvánka

Začátkem dubna odstartoval ve virtuálním prostředí internetu ojedinělý projekt. Projekt inspirující v dnešní společnosti „yesmanů“ k zamyšlení, inspirovaný silou lidského ducha a uměním říct sám sobě v rozhodující okamžik „NE!“. Příběhy lidí, kteří se vzepřeli systému a svým jednáním změnili život nejen sobě, ale leckdy i společnosti celé, představuje nový internetový projekt Galerie NE.

Kolikrát v životě jste kývli na něco, co vám bylo proti mysli, souhlasili s něčím, co odporovalo vaší představě morálky, nahlodávalo vaše svědomí s tím, že by to či ono možná mělo být jinak? Zcela vědomě jste tím přistoupili na nefér hru, kdy někdo tvaroval vaší osobnost, zmanipuloval ji, ohnul do podoby, která vyhovuje jemu. Přitom stačilo říct jedno důrazné, silné slovo: „Ne“. Říct „Ne“ vyžaduje odvahu. Bylo to tak vždy. Ti, kdo plavou jen po proudu, to mají v životě na oko jednodušší, plavou ale s mrtvými rybami. Každá doba vytvářela nohsledy, "yesmeny". Rozhlédněte se kolem sebe, potkáváme je den co den, ty, kdo se vším souhlasí, ty, kteří odkývnou vše za každých okolností.

Galerie Ne je reakcí na tento stav lidského ducha a společnosti. Galerie Ne shromažďuje opravdové příběhy lidí, kteří dokázali říct: „Ne“, nebáli se, projevili vlastní integritu, sílu osobnosti. Postavili se zlu, nemorálnímu chování, zažitým konvencím.

Galerie Ne je multimediální projekt o lidech, kteří odmítli věci v rozporu se svým svědomím a dokázali nést následky své revolty. A kteří svým nesobeckým NE mnohdy dokázali obětovat svůj vlastní prospěch v zájmu širší veřejnosti.

Galerie Ne však není jen internetová encyklopedie, Galerie Ne vypráví textem, fotkami, videy, komiksy české příběhy o velkých „Ne“.

Autory článků jsou renomovaní novináři i publicisté, fotografie tvoří zkušení fotografové, videa točí inovativní filmaři. Šéfredaktory webu jsou Pavel Eichler a Honza Hanzlík, dlouholetí publicisté s historií v MF DNES a v odborném časopise Paměť a dějiny.

Od 18. května 2012 je zahájena výstava fotografií k projektu Galerie NE v prostorech klubu Újezd v Praze. K vidění jsou graficky zpracované vybrané příběhy z GALERIE-NE.CZ. Výstava potrvá do 13.6.2012 , vstup je zdarma.
Adresa:  Klub Újezd, Újezd 422/18, Praha 1

Galerii Ne najdete na adrese www.galerie-ne.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.