Share |

Galerie hl. města Prahy vystavuje Sochy Jiřího Příhody a Křehkou krásu pražské kameniny

foto: Tomáš Souček / Jiří Příhoda - Sochy

KŘEHKÁ KRÁSA PRAŽSKÉ KAMENINY
Galerie hlavního města Prahy a Muzeum hlavního města Prahy
Zámek Troja, U Trojského zámku 1, Praha 7
Výstava potrvá do 30. 10. 2016
út–ne 10.00–18.00, pá 13.00–18.00
Kurátorka: Helena Tůmová, Muzeum hlavního města Prahy

Výstava představuje unikátní sbírku pražské kameniny, která kdysi bývala pýchou každé měšťanské rodiny, protože napodobovala porcelán používaný šlechtou nejen vzhledem, ale i určitými vlastnostmi.
 
 
JIŘÍ PŘÍHODA / SOCHY
Galerie hlavního města Prahy
Zámek Troja, U Trojského zámku 1, Praha 7
Výstava potrvá do 30. 10. 2016
út–ne 10.00–18.00, pá 13.00–18.00
Kurátorka: Magdalena Juříková

Výstavou Jiřího Příhody pokračuje galerie v sérii sochařských projektů, které odstartovala loňská expozice Václava Ciglera. Ta se nezapomenutelným a převratným způsobem zapsala do naší paměti neortodoxními zásahy do unikátního komplexu trojské vily a jejího bezprostředního okolí. V podobném duchu plánujeme i další sezony, a proto padla volba právě na Jiřího Příhodu, který už v minulosti mnohokrát osvědčil svou schopnost zacházet s nabídnutým prostorem inovativně a bez předsudků. I když jsme v případě výsostných kvalit barokní památky do značné míry limitováni, autor si i tentokrát počínal natolik kreativně, že definitivní množství a způsob implantace jeho monumentálních sochařsko-architektonických  děl v dobrém slova smyslu zaskočil jak realizátory, tak autora samotného.

Expozice tak nabízí téměř nepřerušovaný sled jeho prací od osmdesátých let k současnosti a naplňuje tak parametry retrospektivy, kterou si letos jubilující autor užívá v rámci jednoho z nejrozsáhlejších a také nejkomplikovanějších projektů.  Překonávat překážky a zdolávat velké výzvy v podobě stále rozměrnějších realizací je totiž jeho přirozeností.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.