Share |

Gabriela Čečo: NE strnulým formám vzdělávání

foto Galerie NE

Na zbytečné vymezování neplýtvá energií a proti klasickému školství nijak nebrojí. Především si přeje mít možnost svobodně rozhodovat o výchově a vzdělávání vlastních dětí. I proto říká Gabriela Čečo NE novému zákonu o dětských skupinách, kvůli němuž hrozí úplný zánik lesních školek. Na vedení a chodu jedné z nich se sama aktivně podílí, nabízí proto zasvěcený pohled člověka, který k výchově dětí přistupuje jinou – pro mnohé zatím trochu netradiční – cestou. 

 

Poslanecká sněmovna nedávno schválila zákon o dětských skupinách. Ten značně omezuje alternativní formy předškolní péče o děti. Co přesně hrozí zařízením, která se tzv. nevejdou do předepsaných škatulek?
To jde říct úplně jednoduše – všichni, kteří nesplní přísné parametry dětské skupiny nebo nespadají do kategorie klasických mateřských škol, do roka oficiálně končí. Dětská skupina má zákonem určenou podobu a nejen lesní školky z této předepsané formy celkem nápadně vybočují. Máme teď necelý rok na to, abychom se stanoveným normám buď přizpůsobili, nebo oficiálně zanikli. Nic proti dětským skupinám, ať klidně existují, ale zákon by měl nabízet možnost volby – tedy pokud splním parametry a budu chtít školku přihlásit do dětské skupiny a čerpat výhody s tím spojené, tak to udělám. Pokud ne, funguji na vlastní náklady, mám ale právo na svobodnou existenci. Tento model ostatně úspěšně funguje v zahraničí – lesní školky k nám přišly ze Skandinávie, například v Německu jsou podporované státem, spadají vždy pod konkrétní město, které je také dotuje.

Jaké jsou šance, že české děti budou mít podobné možnosti jako v cizině?
Zákon se poslancům už dvakrát vrátil, pak byl vetován prezidentem, ale letos na podzim nakonec stejně prošel. Nicméně poslanci se zavázali, že vytvoří novelu, která bude brát ohled právě na lesní školky a další alternativní formy předškolní péče, které již několik let bez problémů fungují a poskytují zázemí mnoha dětem. Pokud by novela prošla, mohli bychom existovat dál. Takže teď čekáme, co bude. 
 
CELÝ ČLÁNEK SI PŘEČTĚTE ZDE NA WEBU GALERIE NE

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.