Share |

Fotoreportáž: Historie projektu MS Stubnitz

Sklad sudů s pivem.
foto: Ondřej Horák

Uvnitř podzemní lodi
 
Historie projektu MS Stubnitz se začala psát před dvaceti lety, kdy se spolu se Sovětským blokem rozpadla i předimenzovaná východoněmecká rybářská flotila. Parta kočovných hudebníku už měla plné zuby neustálého stavění a bourání svého aparátu po opuštěných skladištích a rozhodla se pro odvážný krok: za cenu železa koupili nejmenší a nejškaredší loď z odepsané flotily.
 
Pár let na to se uskutečnila první výprava. Stubnitz se vydal z domovského Rostocku do Petrohradu a cesta skončila organizační i finanční katastrofou. Projekt to ale nějakým záhadným způsobem přežil, posádka se oklepala a punkáči-námořníci brázdí moře dodnes.
 
Právě neustálý nedostatek financí a nutnost bojovat o přežití je to, co dělá celý projekt tolik atraktivní. Posádka to bere jako výzvu a způsob, jak ze sebe dostat maximum.
 
Na konci května jsme přijali pozvání na rozlučkovou grilovačku, den na to Stubnitz vyplul do francouského Dankerku. Bylo londýnsky sychravo, posádka nás pozvala na prohlídku podpalubí a na loď se už sjížděli námořníci. 
 
Celou fotoreportáž uvidíte na našem facebooku

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.