Share |

Fotografická výstava Lucie Robinson ovládne Moravskou Třebovou

Výstava je věnována lidem s nemocí motýlích křídel.
Jiří Bartoška
foto: Lucie Robinson

Projekt 12 plus 12 nadace DebRa na fotofestivalu Moravská Třebová
 
Od 6.6.2013 do 26.6.2013 se na náměstí T.G.M. v Moravské Třebové představí fotografická výstava Lucie Robinson pro o.s. DebRa. Dvanáct významných českých osobností s tanečníky Baletu Národního divadla na nich vyjadřují, co a jak cítí lidé s nemocí motýlích křídel, kterou se nadace zabývá. Outdoorová výstava je součástí 14. ročníku Fotofestivalu Moravská Třebová. Ten bude zahájen přednáškovým programem a vernisážemi v sobotu 29. června 2013.
 
 
12 plus 12
12 plus 12 je charitativní osvětová kampaň o životě lidí s nemocí motýlích křídel. Po tématu motýlích křídel a po pichlavých portrétech přišly na řadu pocity lidí s vzácnou vrozenou vadou kůže epidermolysis bullosa congenita. Vznikla nová sada unikátních fotografií, na nichž 12 významných českých osobností spolu s tanečníky Baletu Národního divadla vyjadřuje, co a jak cítí lidé s nemocí motýlích křídel. Autorkou fotografií je Lucie Robinson.
 
Každá z fotografií vyjadřuje konkrétní pocity, touhy, potřeby jako je naděje, láska, jedinečnost, potřeba pomoci. Společným prvkem fotografií je obvaz. Jako symbolika svázanosti, omezení lidí s nemocí motýlích křídel, ale také jako symbol ochrany, jejich “druhé kůže”.
 
Na otázku, kde se odráží název 12 plus 12, odpovídá autorka projektu Jitka Čvančarová: „Je to docela jednoduché - 12 osobností se stalo patrony 12 pacientů. Dosud jsme o EB informovali víceméně v rovině teoretické. Chceme konkrétněji ukázat, jak se opravdu žije s EB, co děti i dospělí s EB denně prožívají, čemu čelí, co mají za sebou, co potřebují k tomu, aby přežili a po čem třeba i touží. Proto své příběhy napsalo a souhlasilo s jejich zveřejněním 12 pacientů s EB. Lidé si v našem diáři, na výstavě či na webu mohou přečíst všech 12 příběhů“.
 
Oděvní tvorbou se podílela na vzniku fotografií i významná česká oděvní designérka Liběna Rochová. Ta podle svých slov považuje EB za jedno z nejhorších onemocnění, s jakým se setkala, a proto se ihned rozhodla pro spolupráci na osvětové kampani. Působivé, neotřelé fotografie jsou představeny v nástěnném kalendáři či v týdenním diáři.
 
Lucie Robinson
Lucie Robinson je česká portrétní, výtvarná a módní fotografka. V rámci kampaní pro Louis Vuitton a další renomované značky spolupracovala s osobnostmi jako Pavlína Pořízková, Miloš Forman, nebo Helena Houdová. Její práce jsou pravidelně publikovány v časopisech od módních (Elle, Instyle ad.) až po ryze výtvarné (Wig Magazine London, Vision China apod.). V posledních letech se Lucie stále více věnuje vlastní výtvarné tvorbě, vystavovala mimo jiné v newyorském Museum of Arts and Design.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.