Share |

Fotograf David Rubinger představí Izrael svým objektivem

foto: David Rubinger

Do Prahy v červenci zavítá vůbec poprvé ikona izraelské dokumentární fotografie David Rubinger, fotograf prestižních časopisů Time a Life. Jeho práce se přirozeně dotýkala klíčových momentů blízkovýchodního konfliktu a umožnila mu setkávání s osobnostmi jako Ben Gurion, Menachem Begin, Moše Dajan, Jimmy Carter, Anwar Sadat, Ronald Reagan či Bruno Kreisky. Fotografie Tři parašutisté stojící v němém úžasu před znovudobytou Zdí nářků z Šestidenní války r. 1967 je dodnes ikonickým symbolem jednoho z historických milníků Izraele. Výstava jeho děl pod názvem Izrael mým objektivem je výběrem snímků, které má David Rubinger nejraději. Expozice bude rozdělena do tří sekcí: Jeruzalém - město tří náboženství, Osobnosti a Konflikt / migrace. 
 
Fotograf Karel Cudlín popsal Rubingerovu tvorbu slovy: „Být při tom, vytvořit symboly doby, krásně komponovat, využít hry světla a stínu, prolínat do sebe různé děje v jednom snímku a z jednotlivých obrazů skládat větší celky, vidět významné události prostřednictvím příběhů obyčejných lidí, vytvořit množství portrétů slavných osobností, vždy hledat jejich vnitřní lidskou podobu, zachytit svět jaký je a přidat do snímků něco ze sebe, zaznamenávat vše kolem sebe s důstojností a zachytit skoro sedmdesátiletou historii státu Izrael od vzniku do současnosti - to je dílo legendy izraelské a světové fotografie.” 
 
„Alespoň některé z fotografií by měly obecenstvu sdělit, že fotografovat znamená ‘vcítit se’. To, čeho jste při focení svědkem, vás přitom někdy naplňuje pýchou, jindy bolestí,” dodává k výstavě David Rubinger.
 
Záštitu nad výstavou převzal Miloš Zeman, prezident České republiky. Organizátorem výstavy je Česko-izraelská smíšená obchodní komora a Velvyslanectví Státu Izrael Partneři výstavy: The Nadav Foundation, Izrael - Czech Chamber of Commerce and Industry, Tomáš Pojar, Jakub Šlosárek
 
David Rubinger: Izrael mým objektivem
4. - 24.7.2014
Staroměstská radnice
Staroměstské nám., Praha 1
otevřeno každý den od 10:00 do 19:00 hod
vstupné: 80,- Kč
děti do 6-ti let zdarma
mládež do 18 let, studenti, držitelé ZTP a senioři 40,- Kč
 
 
David Rubinger se narodil r. 1924 ve Vídni. Do Izraele, tehdejší Palestiny, přišel v roce 1939. Kariéru profesního fotografa započal po druhé světové válce, po návratu z britské armády.  V roce 1949, po izraelské válce za nezávislost, začal externě pracovat pro místní deníky. Usadil se v redakci časopisu „Ha'Olam Haze” (Tento svět). Příležitostně fotil na zakázku zahraničních médií Picture Post nebo týdeník Time. Partnerství s časopisy Time a Life se rozvíjelo natolik, že se v 70. letech stal stálým externím fotografem a zůstal jím až do roku 2007, kdy mu bylo 84 let. V roce 1988 vyšla jeho první samostaná monografie provázená výstavou pod názvem „Svěděk doby” a o 20 let později publikovala newyorkská společnost Abbeville Press Rubingerovu fotobiografii nazvanou „Izrael mým objektivem – šedesát let fotoreportérem“. Stejnojmenná výstava byla v posledních dvou letech k zhlédnutí v Evropě, Spojených státech a v Asii.  V roce 1997 získal David Rubinger za svou práci ocenění „Israel Prize“. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.