Share |

Fotka sem, fotka tam. "U selfie je důležité zaujmout," říká nadaný fotograf Tomáš.

Kasi
Tomáš Vlach

Cvak, přiblížit, cvak, oddálit, cvak, upravit vlasy, cvak, usmát se, cvak, změnit úhel, cvak, normálně, cvak, rádoby vtipně, cvak, perfektně se bavíme… Ne tohle není záznam z absurdního dramatu, ale normální focení, které zažíváme dnes a denně.

S nástupem digitálních fotoaparátů, chytrých telefonů a sociálních sítí se život rázem změnil na život v obrazech. Fotíme, všechno a pořád. Třeba z takového výletu na hrad Zvíkov se ve finále vyklube 300 fotografií, z toho více jak polovinu tvoří selfie s pomocí tyčky či bez (btw. podle údajů serveru WCBSFM v roce 2014 vzniklo každý den okolo 94 milionů selfies.) Fotky z mobilu s instagramovými efekty putují rovnou na facebookovou zeď s patřičným popisem místa a skvělého zážitku, aby ostatní věděli, oč zase jednou přišli. Další fotky se pak musí nejprve upravit do přijatelného formátu ve photoshopu nebo jiném grafickém programu, aby se na ně dalo vůbec dívat.

Nicméně se postupně do módy zase vrací filmy a polaroidy, protože ty člověka vrací na zem svou omezenou kapacitou a puncem starých dobrých časů. Fotku z polaroidu totiž nemůžete opravit, když se nepovede, protože filmy jsou drahé, a tak se fotí na „ostro“ vlastně pořád. Zároveň jeho síla je v hmotné fotce, která vám ihned spočine v rukou, a pak ji můžete žmoulat při čtení knihy, aniž byste řešili baterku v mobilu. Polaroid je vlastně taková milá hračka, která není sice moc skladná, ale pobavíte se s ní.

 

A co k tomu říká talentovaný fotograf Tomáš Vlach:

Q: Co se teď tak nejvíc fotí?

Tomáš: „Poslední dobou si myslím, že nejvíce frčí selfie, dále aplikace Instagram a fotky jídel...To tak celkově. Další věc, která je celkem nová, jsou Droni... a GoPro….to se ale týká spíše videí.“

Q: Jak udělat to nejlepší selfie?

Tomáš: „U selfie je velmi důležité zaujmout, a už na první zhlédnutí, pokud možno... Takže nejvíc nejlepší selfie musí být na nepřístupných místech, hoooodně vysoko anebo se známými tvářemi, jak jinak. Nejlépe všechno dohromady. Sázka na jistotu by byla fotografie na Burj Khalifa s Angelou Merkelovou a výhledem na Dubai.“

Q: Digitál vs. kinofilm / polaroid?

Tomáš: „Jsou to celkem rozdílné věci, ale všichni vytváří to samé.. .fotografii.. .jen ji jinak prezentují.... zatracovat digitál a tvrdit, že jen fotka z filmu je pravá fotografie, je podle mě hloupé...možná až pokrytecké.... Fotografie prochází neustálým vývojem, jako je tomu u všech věcí...a není třeba to zatracovat... Tak či tak si nemyslím, že focení na film vymizí úplně...ale spíše si najde cestu jak být pořád tady…”

 

No a co vlastně fotí Tomáš? Nahlédněte zde: www.flickr.com/photos/tomistardust/

Jinak polaroid můžete vyzkoušet v Praze, v Brně tady: www.polaroidlove.cz/

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.