Share |

FINÁLOVÉ TEXTY DRAMATICKÉ SOUTĚŽE

foto: mariebernadeta.blog

2. ročník anonymní soutěže o nejlepší původní divadelní hru vyhlásila divadelní a literární agentura Aura-Pont ve spolupráci s Činohrou ND v návaznosti na 22 ročníků soutěže o Cenu Alfréda Radoka. Do druhého ročníku soutěže, která měla uzávěrku 30. ledna 2016, se přihlásilo 46 autorů či autorských dvojic a dohromady 49 textů. Z toho 5 textů přišlo ze Slovenska, 1 z Německa a 14 textů pochází od žen - autorek.
 
„Čtyřicet osm textů nabídlo velmi pestrou škálu témat i formálního zpracování,“ řekl jeden z porotců. „Nemůžu říct, že by po přečtení vznikl dojem nadvlády nějakého jednoho životního postoje, stylu vyprávění, vidění světa... V mírné převaze jeví se potřeba vyprávět o komplikacích v osobních vztazích, popřípadě o labilní lidské psychice. Často využívali někteří autoři formu epického vyprávění, popřípadě s výraznými monologickými pasážemi.

V některých hrách se objevuji postavy z okraje společnosti, s pocity osamělosti a frustrace. Jistou reakcí na narůstající xenofobii mohou být hry z válečného období. Formálně se objevovaly také hry, které vědomě poukazovaly na divadelní realitu, na vědomí smyšleného, na jevišti prezentovaného příběhu, nebo naopak na jevišti prezentovaného skutečného lidského života, nebo řešily strukturu dramatického textu a dramatu jako takovou. Objevily se hry vysloveně žánrové (detektivky), ale i hry s prvky parodickými, nebo hry pohrávající si s narušováním ustálených představ o žánru, nebo vědomě citující styl jiného autora.
 
Čtyři členové poroty v prvním kole vybrali ze 49 textů těchto 10 finalistů:
Text č. 14 - Za zdí
Text č. 21 - Austrálčan
Text č. 23 - Vraždyvina
Text č. 25 - Pas des deux
Text č. 28 - Kandidát
Text č. 30 - Beethoven
Text č. 34 - Předehra
Text č. 43 - Želvuška
Text č. 45 - Cena Václava Havla
Text č. 49 - Ferova hra
Se soutěžními texty, u nichž autoři souhlasili se zveřejněním, se můžete seznámit na webových stránkách agentury Aura - Pont.
 
Vítězové dramatické soutěže budou vyhlášeni 21. května 2016 během slavnostního zakončení festivalu Setkání/Stretnutie v Městském divadle Zlín.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.