Share |

Finále světové DJské soutěže DMC očima dýdžejky Supet. Jak se vedlo Čechům a Slovákům?

foto autorka

Ve dnech 6. a 7.10. se londýnská IndigO2 aréna stala dějištěm již 27. ročníku světového finále nejprestižnější DJské soutěže DMC.
Z československého kola, které proběhlo 18.6. v Pražském klubu P.M., se do finále probojovali Trouble Team aka DJ Friky a DJ Flux v kategorii Team, DJ Lowa v kategorii Supremacy a DJ Five v královské kategorii Championship.
Jako první z České výpravy se ve čtvrtek 6.10. představili Trouble Team. V úvodu jejich setu se jim bohužel nevyhnulo malé zaváhání, nicméně i přesto nakonec předvedli set, který legendární Rob Swift z X-Ecutioners ohodnotil jako třetí nejlepší toho večera. Pokud tedy měl někdo po CZ/SK DMC pochyby o tom, zda Trouble Team měli nebo neměli vyhrát soutěž týmů a kvalifikovat se tak do Londýna, budiž jim tohle jasnou odpovědí.
 
Vítězem týmové soutěže se stali popáté v řadě Kireek z Japonska, kteří tímto definitivně překonali C2C z Francie a stali se historicky prvními pětinásobnými obhájci týmového titulu.
 
Jako další z české výpravy se ten večer představil DJ Lowa, kterému los v systému jeden na jednoho přidělil DJe Crosse z Belgie. Ten byl v tomto duelu jasným favoritem a horkým kandidátem na medailové umístění. Navzdory všem očekáváním se však ukázalo, jak je tato soutěž nevyzpytatelná. Cross se během svých setů potýkal s obrovskými technickými problémy, a tak se nakonec stalo to, co by před započetím tohoto souboje čekal asi opravdu málokdo, a Lowovi se otevřely dveře pro pokračování v soutěži. Jako dalšího mu pak los přidělil DJe Nelsona z Francie, který už Lowu bohužel vyřadil a nakonec se stal šampionem kategorie Supremacy.
 
Kromě soutěží samotných byl čtvrteční večer vyplněný i doprovodným programem. Svoji show předvedla pětice dívek The Boxettes, ty nám svojí beatboxovou vokální show doslova vyrazily dech. Společně s nimi vystoupil ještě i beatboxer Hobbit a celý večer svojí show uzavřeli legendární X-Ecutioners.
 
V pátek už tak zbývala jen disciplína nejprestižnější z celého šampionátu, a to Championship. V této kategorii předvedlo své rutiny 20 soutěžících, z nichž po neveřejné eliminaci postupovalo do finále pouze nejlepších 12 – mezi nimi i náš DJ Five, který si tak polepšil oproti loňskému ročníku. Vítězem Championshipu se stal DJ Vajra z USA, za ním skončili Izoh a Co-Ma z Japonska. Svůj showcase předvedl loňský šampion LigOne z Francie, trojnásobný Supremacy šampion Switch z Anglie zahrál svoje Concerto For Turntables, kromě nich se pak v doprovodném programu představili ještě DJ Tigerstyle a Nathan Flutebox Lee and the Clinic s jejich Live show, speaker celého DMC a rapper Inja, a celý šampionát nakonec završila soukromá afterparty.
 
Myslím si, že můžu s klidným svědomím říct, že kdo se této akce osobně neúčastnil, nemůže pochopit a představit si, jaký je to zážitek. A tento zážitek byl umožněn hlavně díky úsilí Frikyho a jeho týmu, který stojí za tím, že u nás tato soutěž probíhá. Všichni ti, kteří neváhali spustit na adresu CZ/SK DMC vlnu kritiky, by si měli uvědomit, že i když nebylo všechno úplně dokonalé, tak během těch dvou ročníků, které u nás proběhly šla úroveň DJs obrovským způsobem nahoru, což dokazují i letošní světová umístění. A to je přece to, oč tady primárně běží.
 
Text: Djka Supet

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.