Share |

Finále Plzeň slaví třicetiny, zahájí ho Hřebejkovo Zahradnictví

foto: pořadatel akce

Přípravy na velký svátek české a slovenské kinematografie vrcholí! Letošní jubilejní 30. ročník filmového festivalu Finále Plzeň od 20. do 26. dubna nabízí jedinečnou možnost zhlédnout současnou českou a slovenskou tvorbu. Nebude však chybět ani ochutnávka zahraničních filmů, archivní sekce a rozmanitý doprovodný program – zkrátka každý si přijde na své!
 
Hlavním pilířem festivalu zůstává soutěž celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů a televizních a internetových projektů. O vítězích ocenění Zlatý ledňáček rozhodnou již tradičně 3 odborné mezinárodní poroty. Úlohu předsedkyně hlavní poroty zastane Labina Mitevska – makedonská herečka a producentka, která je pro české publikum známá zejména díky roli Vesny v kultovním filmu Samotáři Davida Ondříčka.
 
Filmoví fanoušci se mohou těšit také na české a slovenské premiéry a předpremiéry v sekci s názvem První úlovek. Právě v té bude uveden i zahajovací film festivalu – první film nové trilogie Jana Hřebejka Zahradnictví: Rodinný přítel. Soutěžní i nesoutěžní filmy budou doprovázeny filmovými delegacemi tvůrců a hereckých hvězd.
 
Své místo si v programu drží i promítání zahraničních filmů ze spřátelených evropských festivalů v rámci sekce Festival ZOOM. Letos budou uvedeny vítězné filmy z národních filmových přehlídek Chorvatska, Slovinska a Rakouska Nové možnosti přinese i sekce České stopy v mezinárodních koprodukcích, kde kromě minoritních českých koprodukcí mají své místo například snímky z Číny, Indonésie, Norska a Velké Británie, které se natáčely v České republice a některé z nich zde dosud nebyly uvedeny.
 
Díky podpoře Česko-německého kulturního jara, které se koná k 20. výročí podepsání Česko-německé deklarace, vznikla pouze pro letošní ročník festivalu speciální sekce Německé kino. Budou zde uvedeny 4 celovečerní a 5 krátkých filmů.
 
Krok do zahraničí i minulosti nabídne archivní sekce s podtitulem Talent ve vyhnanství. Seznámí diváky s méně známými zahraničními díly filmařů, jako byli Jasný, Passer a Němec, kteří po roce 1968 emigrovali.
 
Doprovodný program ovládnou autorská čtení. Bábovky Radky Třeštíkové budou předčítat herečky Jana Plodková, Simona Babčáková a Klára Melíšková, které propůjčily své hlasy jednotlivým kapitolám audioknihy. Další titulem bude kniha Sedmilhářky vydaná na základě úspěšného blogu Bereniky Kohoutové a Mariky Šoposké  či nevydaný rukopis Veroniky Žilkové Můj život s ochrankou. Nebudou chybět výstavy, koncerty a sraz s youtubery i oblíbený Bizzar Bazaar.
 
Pro fanoušky televizní a internetové tvorby bude připraven také maraton oceňovaného seriálu HBO Europe Pustina, nebo projekce seriálu České televize Kosmo včetně zážitkového odpoledne v netradičním prostoru planetária Techmanie. Příznivci internetové tvorby si nesmí nechat ujít promítání seriálu Semestr a premiéru seriálu Pěstírna - oba jsou z dílny Stream.cz
 
Hlavním centrem festivalového dění zůstává budova Měšťanské besedy a industriální prostor DEPO2015, kde bude promítána dokumentární sekce.
 
Letošní jubilejní Finále Plzeň bude výjimečné, a jak organizátoři věří, bude to „Ročník, který vás zasáhne“.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.