Share |

Film Amy, nejúspěšnější britský dokument všech dob, vstoupil do kin

Historicky nejúspěšnější první víkend ze všech domácích dokumentů, co do výše tržeb, zaznamenal dokument Amy po premiéře v britských kinech, která proběhla 3. července. Mezi všemi dokumenty v historii britských kin si portrét zpěvačky Amy Winehouse sáhl na druhou příčku. Lepších výsledků dosáhl už jen film Fahrenheit 9/11 (USA 2004). Kromě diváků se v superlativech předbíhají také renomovaní recenzenti filmu: „Její hvězda se znovu zrodila,“ píše například The GuardianV ČR proběhla první a jediná veřejná projekce filmu včera 8. července na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. 
 
Oceňovaní tvůrci a výjimečný osud slavné zpěvačky
Celovečerní dokumentární film Amy vytvořil osvědčený tvůrčí tým, který v roce 2010 natočil vysoce ceněný dokument Senna o legendárním pilotovi F1 (Velká cena poroty na festivalu v Sundance, dvě cena BAFTA): režisér Asif Kapadia, producent James Gay-Reese a střihač Chris King. „Amy Winehouse potkal nešťastný osud a mě zajímalo, jak se něco takového mohlo stát přímo před našimi zraky. Jak někdo může umřít takovým způsobem v dnešní době a navíc v tak mladém věku?“ vysvětluje producent James Gay-Reese v oficiálních materiálech k filmu.
 
Ještě předtím, než tvůrci začali se zdlouhavým a náročným procesem sbírání rozhovorů a nelehkým úkolem natočit nový materiál, rozhodli se, že budou příběh Amy Winehouse vyprávět prostřednictvím jejích textů, které se budou objevovat na obrazovce v průběhu filmu. „Prvotní instinkt nám napovídal, že písně by ve filmu měly hrát klíčovou roli, že by měly tvořit jeho kostru“ říká režisér Asif Kapadia. „Jakmile člověk pochopí její život a čte si její texty, zjistí, že jsou mnohem hlubší, než by se na první pohled mohlo zdát,“ dodává Kapadia.  
 
Kromě živých vystoupení Amy i pohledů do zákulisí natáčení oblíbených hitů se mohou fanoušci těšit také na svědectví lidí ze zpěvaččina nejbližšího okolí. Ve filmu vystupují například Amyin otec Mitchel Winehouse, její bodyguard Andrew Morrsi, první Amyin manažer Nick Shymansky, bývalý manžel Blake Fielder, zpěvák Tonny Bennett, přátelé z dětství i dospívání.  
 
Celovečerní dokumentární film, Velká Británie 2015, 128 min.
Scénář, režie: Asif Kapadia 
Střih: Chris King 
Hudba: Antonio Pinto 
Vystupují: Amy Winehouse a další...
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.