Share |

Festivaly versus móda: Co si vzít a co si nebrat a proč

Festival je molo.
Woodstock, 60s? Ne, Coachella, 2014 / foto Shawn Ahmed

Fashion, nebo  chcete-li móda na letních multižánrových festivalech, to je věda! Nebo vlastně ani tak moc ne.
Taková Coachella kousek od Palm Springs, to je skoro jako festivalový catwalk se spoustou celebrit a vychytaných trendů, implementovaných přimo z přehlídkových mol, nebo alespoň aktuálními módními trendy ultimátně ovlivněný. Není se čemu divit. Coachella Valley je jako protetická prodlouženina LA klubů, kde ani tak nejde o muziku, ale o to, jak vypadáte. A musíte vypadat sakra dobře, aktuálně, prakticky a zároveň zdravě šokujícně. Opak je společenská smrt, v lepším případě přezíravé zostuzení.
O anglických festivalech ani nemluvě. To je High Street level jako vyšitý. Primark, H&M i Topshop výjimečně povoleny.
 
Zkrátka letní hudební festivaly nejsou jenom kempy s hudbou, kam stačí stan, spacák, karimatka, pláštěnka a holinky. Jsou to módní přehlídky v druhém plánu, které se ale zároveň nevyplatí podceňovat. Zmíněné praktické doplňky není taktéž radno ignorovat, protože bez nich, navíc v dostačující kvalitě, se může jakýkoliv festival proměnit v noční můru, která vás donutí k zbabělému úprku před tím, než odehraje byť jen polovina vámi očekávaných kapel na hlavním pódiu (pokud ho tedy nestrhl nečekaný tajfun).
Umně vyvážit praktičnost s marnivou exhibicí je úkol pro festivalové bohy a bohyně. Jedno ultimátní zaklínadlo zní: “barvy, barvy, barvy”. Pamatujete si legendární Woodstock? Alespoň z obrázků, nebo dobových televizních záběrů? Rok 1969, volná láska, hippies, Hendrix, drogy, čelenky do vlasů a spousta barev. Rok 2014, tak moc se nezměnilo. iPhone, aplikace s programem, žetony na pivo a jídlo, Vypsaná Fixa a… čelenky do vlasů a spousta barev.  
 
Přes to všechno - letmé poznámky. Kate Moss a její smyslné 'get the London look' je sice omamná matra težkého kalibru, ale uprostřed luk moc nefunguje. Tak se ani moc nesnažte. Kolektovat tuny nevkusně vypadajících handstripů tak, aby bylo vidět, že jste byli všude, je sice pro podobně smýšlející podivíny možná impresivní, ale to je tak asi všechno. Estetický fail, nic víc. A do třetice - plátěná taška s libovolně dementním anglickým nápisem, co moc nedává smysl a tváři se vtipně, zato neunese ani láhev s poloplným Rajecem a na spálených ramenou nechá spolehlivě nevzhledné kolejnice?! Opravdu!? Get over it.  
 
Léto je bezstarostný čas a festivaly můžou být lehce vzrušující bonus, navíc se spoustou skvělé, nebo alespoň průměrné muziky pohromadě, na jednom místě, v jeden čas, a tak je i třeba je vnímat. Do klubů múžete chodit celý rok, ale tam je povětšinou tma, takže vaš smysl pro fashion a kreativita není tolik videt.
 
Na festivalu zazáříte, protože bude korzovat od rozbřesku, shánějíce potravu po prokalené noci v posledním otevřeném baru na festivalovém kolbišti. A musíte sakra vypadat dobře. Tedy pokud jste slečna, holka, žena. U kluků, hejsků i dozrálých mužů je nějaká ta lopaťárna povolena. I slamáček či firemní klobouk s držadly na pivní kelímky. To je kouzlo festivalů. Jsou frivolní, shovívavé a zároveň částečně odrážejí vkus napříč několika generacemi. Není liberálnějšího místa, než je letní hudební festival. Alespoň co se oblékání a módy týče. No, a takový bude rozhodně i další, výroční dvacátý ročník Rock for People. Tak co si chystáte letos na sebe vy?

 
 
EXTRA TIP:
Vyhrajte lístky na Rock for People, ubytování pro 4 lidi, cestu na festival a trička. Jak? Jděte na portál Zoot a pořiďte si něco z jejich festivalových věcí pro holky nebo pro kluky - zúčastněte se se jejich slosování a výhra může být vaše. Podrobná pravidla si přečtete na webu Rock for People!
-
foto Shawn Ahmed


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.