Share |

Festival Street for Art oživí pražská sídliště naposled

foto: pořadatel akce

Lokální festival celoměstského významu Street for Art se blíží. Od 18. do 24. září oživí  naposled sídliště Černý Most, kdy v Centrálním parku na Rajské zahradě plánuje architektonické studio SMRK organickou stavbu z dřevěných latí, která propojí fragmenty festivalu stejně jako festival spojuje zájmy obyvatel Prahy 14. Ti své příběhy vypráví ve storytellingovém představení Sídliště z plechu, mohou se zapojit do  performancí a uměleckých intervencí v rámci výstavy kurátorky Lenky Lindaurové “Koukej, poslouchej a skákej” a vystoupí na pódiu v různých hudebních formacích, které jdou napříč žánry i věkem. Součástí festivalu je i mezinárodní konference Praga Caput Cultura, která je počátkem přípravy tvorby kulturní strategie hlavního města Prahy.
 
Koukej, poslouchej a skákej a zapoj se
Zapojit obyvatele Prahy 14 do výstavy “Koukej, poslouchej a skákej” plánuje její kurátorka Lenka Lindaurová. “Umělecká intervence je nejlepší termín pro záměr, jakým ukázat na Černém Mostě, co se děje na umělecké scéně a zároveň vtáhnout místní obyvatele do hry. A proto jsme pozvali různé umělce pracující v nečekaných formátech,” představuje koncept výstavy programová ředitelka festivalu Michaela Hečková. Umělci jako Richard Loskot, David Böhm a Jiří Franta nebo Milena Dopitová návštěvníkům ukáží, že umění může mít senzační vizuální efekt laserové projekce, ale umí být také jen slyšet, je třeba ho nalézt, někdy je přímo nutné se osobně zapojit. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 18. září v 19 hodin v místě festivalu.
 
Vypravěči ze sídliště
Nejlépe o domech, ulicích a lidech na Černém Mostě vypráví lidé, kteří tam žijí. Storytelling je ve zkratce řečeno vyprávění příběhů. “Pětice obyvatel z Čerňáku vypráví své příběhy v storytellingovém představení Sídliště z plechu. Najdete mezi nimi kazatele, asistenta prevence kriminality, vedoucí lokálního komunitního centra, zástupce neziskové organizace zaměřující se na práci s vozíčkáři a místní skejťáckou legendu. Představení vzniklo pod vedením lektorky Barbory Schneiderové, která je ředitelkou organizace Storytelling a nazkoušelo se v komunitním centru Plechárna,” přibližuje divadelní část programu tisková mluvčí festivalu Kateřina Fišarová. Premiéra proběhne 19. září, reprízy pak 22. a 23. září vždy v 18 hodin.
 
Cesta dovnitř
Nový projekt rappera Bonuse Člověk pokrokový, mladí hiphopeři Cincinaty z Černého Mostu, držitelé cen Apollo a Anděl Bratři Orffové a další místní kapely ze zkušeben, hospůdek a hudebního inkubátoru v Plechárně vás přivítají už na stanici metra Rajská zahrada. Společně s nimi návštěvníci doputují až do Centrálního parku, neboť polední cesta festivalu vede dovnitř, do zákoutí místní amatérské scény. “Hudební program věří, že mezi asfaltem a betonem paneláků může vzniknout místo, ze kterého už nebude potřeba utíkat. Prostor, na kterém se potkávají ti, kteří mají talent a ti, co mají chuť něco tvořit. Mohli jsme pozvat deset jiných známějších kapel, ale Street for Art a Plechárna nemají ambice jednorázové výstavní skříně. Spíše než výsledek nás zajímá zase ta cesta a schopnost pomoci místním kapelám, které na Čerňáku zůstanou, i když festival už dávno utichne,” dodává hudební dramaturg festivalu Martin Hůla.
 
První festivalový den zahájí mezinárodní konference Praga Caput Cultura. “Jak název napovídá, Praha zastává vedoucí pozici v kulturním dění země. Zůstává však otázkou, do jaké míry může město tuto pozici podporovat a kulturu účinně rozvíjet tak, aby byla kvalitní, ale zároveň dostupná všem. Účelem konference je proto pokládat otázky týkající se kulturní politiky Prahy a hledat odpovědi, jak mohou orgány města tyto otázky řešit,” popisuje téma konference ředitel festivalu David Kašpar.
 
Poslední festivalová mise
“Po sedmi letech jsme došli do stádia, kdy můžeme skončit s klidným svědomím, protože aktivity, které utvářely festival se volně rozprostírají do celého roku a běžných dní každého z nás. Jsme rádi, že nám konečně došlo, že pokora je kreativita komunitních projektů, a že v místě jako Praha 14 existují obyvatelé, kteří sami dobře vědí,  jak by mělo oživení jejich městské části vypadat,”uzavírá sedmiletou historii festivalu Michaela Hečková.
 
Lokální festival celoměstského významu Street for Art:
Centrální park u metra Rajská zahrada
18. – 24. září
www.streetforart.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.