Share |

Festival spisovatelů nabídne zajímavé akce zdarma

Už za několik dní vypukne další ročník Festivalu spisovatelů. Od 10. do 15.11. proběhne v Praze řada zajímavých akcí, nyní vám přinášíme výběr těch, které jsou zcela zdarma:
 
Sobota 11.11.
Senát PČR  14:00
Osobnost Magdalény Platzové formovalo zázemí umělecké rodiny a posléze také zahraniční zkušenosti. Studovala a pracovala v Praze, Velké Británii, USA, na Balkáně i ve Francii, kde nyní žije. Polyfonie zkušeností se projevuje v její novinářské i románové tvorbě. V České republice vynikla jako novinářka Literárních novin a týdeníku Respekt. V próze se ráda obrací k historickým událostem, které prolíná s rodinnými příběhy. Na Festivalu spisovatelů Prahabude číst z nejnovějšího románu Anarchista, který se přímo váže k ústřednímu tématu letošního ročníku.
Moderátor: Tomáš Weiss
 
Senát PČR  16:00
Affinity Konar je mladá spisovatelka, přesto se proslavila románem zasazeným do roku 1944. Na příběhu dvojčat, která byla deportována do Osvětimi, popsala divokou krutost holocaustu vsazenou do nelidského srdce Josefa Mengeleho, Osvětimské bestie, jehož experimenty znamenaly smrt. Veleúspěšný román vychází ve třiceti zemích světa. Z českého vydání Mischlingu přečte ukázku a následně se můžete zapojit do diskuse, kterou s Affinity povede profesor medicíny Tomáš Kozák.  
Vždy o krok napřed, Robert Menasse, nejslavnější rakouský spisovatel a esejista, vystoupí opět na Festivalu spisovatelů Praha. Přirozená nenávist k nacionalismu a láska k Bruselu mu přináší řadu příznivců i nepřátel. „Je těžké změnit sám sebe – je těžké změnit své okolí – je těžké změnit svět,“ říká Menasse, který bude číst ze své nejnovější knihy, do angličtiny přeložené jako The Capital.
 
Neděle 12.11.
 
Senát PČR  14:00
Diktátorův nejprodávanější protivník uchvacuje magický svět turecké literatury. Scénáristka, kameramanka, spisovatelka Ayşe Kulin bude číst z bestsellerového románu Poslední vlak do Istanbulu (Nefes Nefese). Portrétuje v něm odvážnou práci tureckých diplomatů, kteří riskovali své životy, aby zachránili stovky Židů uvízlých v Evropě. S autorkou, která se v současných poměrech v Turecku nebála napsat „Zatímco teror dál vraždí lidi, neměnné, stagnující poměry ubily lidské duše…,“ bude diskutovat novinář a historik Přemysl Houda.
 
Senát PČR  16:00
Žurnalista s břitkým úsudkem Wesley Lowery získal v roce 2016 Pulitzerovu cenu za vytvoření databáze Fatal Force, která zaznamenává policejní střelbu v celé USA, časopis Forbes ho zařadil do žebříčku 30 pod 30. Píše pro Washington Post a Boston Globe. Sedmadvacetiletý aktivista se zabývá policejním násilím i ve své prvotině Všechny nás zabít nemohou, ohledně které mu na festivalu budete moci klást otázky. Ptát se ho bude také americká novinářka Maria Golia.
Joseph Kanon je jeden z nejlepších amerických autorů thrillerů. Jeho jazyk je překvapivý, zápletky důmyslné, nabité dějem a plné napětí. Podobně jako rýma, ani studená válka nikdy nezmizí. Dílo Josepha Kanona, velebené kritikou, bývá srovnáváno s romány Grahama Greena a Johna le Carrého. Na festivalu přečte část z nejnovějšího románu Přeběhlíci (Defectors) o americkém špiónovi. V programu festivalu (pondělí 13. listopadu, 16:30) bude také promítnut film Berlínské spiknutí  (The Good German), který natočil slavný Steven Soderbergh na motivy Kanonova románu. Autora uvede profesorka pittsburghské university, čecho-američanka Hana Newman.
Pondělí 13.11    
17:00   Anežský klášter
Jeden z výrazných českých prozaiků současnosti Martin Reiner, velký znalec života a díla Ivana Blatného, talentovaný fabulátor, bude číst ze své zatím poslední knihy, souboru povídek Jeden z milionu. Vedle spisovatelské profese je Martin Reiner i úspěšným nakladatelem, mj. letos na podzim vydal výjimečnou knihu dosud nepublikovaných Blatného básní, které sám uspořádal. Autora uvede další osobnost mladé české literární scény, spisovatel Jan Němec.
Nezkrotný žurnalista Inderjit Badhwar se narodil v indickém Ujhani a pochází z patricijské linie súfijských básníků, kaligrafů, perských učenců, maharádžů, spisovatelů a esejistů. Žil ve Spojených státech, byl jako spoluautor sloupku Washington Merry-go-round spolu s legendárním Jackem Andersonem nominován na Pulitzerovu cenu za investigativní práci. Po návratu do Indie redigoval první indický časopis zaměřený na vládu a byrokracii. Na festivalu bude číst ze svého románu Voňavkárna  (The Chamber of Perfumes), o němž kiritika píše, že je nemanželským dítětem Maupassanta, Manna, Sartra a Henryho Millera. Autora uvede Michael March.
www.pwf.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.