Share |

Festival ÍRÁN:CI přivítá hvězdnou sestavu hostů: filmařů, spisovatelů, kameramanů, producentů a herců

Sedmý ročník Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI, který se koná v Praze od 9. do 14. ledna a poté se přesune do Brna a Bratislavy, je nejen jedinečnou přehlídkou skvělé íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkávání íránských umělců s českým publikem. V rámci projekcí, seminářů a doprovodného programu se představí přes dvacet filmařů, spisovatelů, kameramanů, producentů a herců.
 
Mezi jednu z nejvýraznějších osobností z hvězdného guest listu patří spisovatelka Razieh Ansari, která v současné době žije v Praze a na Festivalu íránských filmů zasedne v porotě sekce Soutěžní celovečerní filmy. Razieh je v mnoha ohledech pozoruhodnou ženou. Vedle dalších aktivit se zabývá intenzivním průzkumem vztahů mezi Českem a Íránem od počátku 20. století do současnosti. Za svou tvorbu si vysloužila uznání a ocenění na domácí i zahraniční scéně. Hned za první román Závan vůně obdržela v roce 2012 íránskou literární cenu, s příznivým přijetím kritiky se setkaly i její následující romány Teheránské trio a Žena s perlovou broží.

Svůj film Neústupná diplomacie pana Naderiho (The invincible diplomacy of Mr. Naderi) v Praze osobně představí režisérská dvojice Behtash Sanaeeha a Maryam Moghadam. Jejich společný film Riziko kyselého deště (Risk of Acid Rain) před dvěma lety získal na Festivalu íránských filmů cenu publika. Maryam je také známá herečka a scenáristka, mimo jiné ztvárnila hlavní roli ve slavném zakázaném filmu Jafara Panahiho Zatažený závěs (Closed Curtain). Kaveh Mazaheri uvede svůj snímek Retuš (Retouch), jeden z mezinárodně nejúspěšnějších krátkých filmů íránské filmové historie, o mladé ženě, která se náhle ocitne v zoufalé situaci, kdy musí rozhodnout o své budoucnosti, o svém manželovi a o svém vlastním životě. Navid Mahmoudi, jehož debut Kontejner lásky reprezentoval Afghánistán v oscarovém klání a získal řadu mezinárodních ocenění, do Prahy přiveze svůj druhý celovečerní film Loučení (Parting). Zachytil v něm těžký úděl mladého afghánského páru, který se vydá z Íránu do Evropy na nebezpečnou pouť za lepším životem.

Festival přivítá nejen velká jména a proslulé tvůrce, ale také reprezentanty mladé generace íránských filmařů. Abed Abest a Navid Danesh i přes své mládí už za sebou mají účast na Berlinale, v Torontu a dalších prestižních festivalech a rádi se podělí o čerstvé zkušenosti mladých úspěšných „filmmakerů“ ze specifické země. Abed Abest, dosud známý především jako divadelní a filmový herec, bude prezentovat svůj celovečerní režijní debut Simulace (Simulation) – odvážnou eliptickou studii neuchopitelnosti morálních pohnutek a vnímání pravdy. Dalším režisérem s celovečerní prvotinou v hlavní soutěži je Navid Danesh se skvostně vystavěným filmem Duet, symfonií hlasů, které se nejprve spojí a poté opět rozejdou a jejichž působivé mlčení je výmluvnější než jakákoliv slova.
Poprvé v historii Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI se bude soutěžit nejen mezi celovečerními filmy, ale také v sekci Krátké filmy. V Praze se tak sejde mimořádně zajímavá sestava pěti režisérů, jejichž snímky se budou ucházet o vítězství a kteří se dokázali prosadit v náročných a velmi netypických podmínkách íránské kinematografie: spolu s Kavehem Mazaherim – již zmíněný film Retuš (Retouch) také Dornaz Hajiha – Marziyeh, Amir Toodehroosta – Lay My Bed in the Room,  Arman Khansarian – Teal a Sara Saghari – Mr. Ahmadi and Simple Trip.
Letošní Festival íránských filmů ÍRÁN:CI bude slavnostně zahájen 9. ledna v kině Lucerna, pražská část festivalu pak bude pokračovat do 14. ledna v kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Kino Pilotů a dalších. Od 16. do 17. ledna se festival přesune do Brna do kina Scala a Kino Art a od 18. do 20. ledna do Bratislavy. Diváky opět čeká exkluzivní kolekce toho nejzajímavějšího z íránské filmové tvorby v tradičních sekcích: Celovečerní filmy s diváckou soutěží, Dokumentární filmy, Krátké filmy a Nesoutěžní snímky.

 
FESTIVAL ÍRÁNSKÝCH FILMŮ
Festival íránských filmů byl založen v Praze v roce 2011 se záměrem představit každoročně českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se nadále rozrůstal a nyní je festival platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění a grafický design. Tyto kulturní akce jsou nyní pořádány během celého roku. Jejich cílem je nabídnout široké veřejnosti možnost seznámit se s íránským uměním a kulturou i mimo dobu konání filmového festivalu. Během své existence přilákal festival na 22 000 diváků na filmy a doprovodné akce uváděné v některých z nejprestižnějších prostor v Praze, Brně a Bratislavě, jako jsou Kino Světozor, Kino Lucerna, Bio Oko, Kino Pilotů, Royal, Kino Scala, Kino ART či Kino Lumière.
 
Oficiální stránky festivalu
Facebook
Twitter


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.