Share |

Festival Fun Fatale představí ženy nad prkny, co znamenají svět

foto pořadatel akce

 
Čtvrtý ročník mezinárodního festivalu současného cirkusu Fun Fatale nabídne ve dnech 11. až 19. března osm představení akrobatek z Francie, Německa, Finska nebo Švýcarska. Vedle celovečerních inscenací malých divadelních souborů festival s podtitulem Ženy na prknech představí kratší sólové projekty domácích i zahraničních interpretek a letos poprvé nabídne návštěvníkům také možnost zúčastnit se semináře na téma ženy v cirkuse s francouzskou divadelní kritičkou Anne Quentin. Hlavní program doplní výstava fotografií Vojtěcha Brtnického mapující uplynulé ročníky festivalu a nebudou chybět ani workhopy akrobacie vedené zahraničními lektorkami. Kromě Prahy se na Fun Fatale mohou těšit také diváci v Jihlavě a Bratislavě.
 
„Letošní ročník se nese především v duchu vzdušné akrobacie. Za čtyři roky existence festivalu je zřejmé, že většina žen prostě ráda visí. Kromě již funfatácky zaběhnutých Collectif and then.., Jany Korb či Alice Allart letos zavisí také například Hege Eriksdatter z Norska, nebude to však ani šála, ani lano, ale zahradní hadice. Další zajímavou částí programu budou Purple Ladies s inscenací na pomezí fyzického divadla, masek a site-specific, během kterého se rovněž krátce zavěsí, tentokrát na lanový žebřík. Nejpestřejším večerem bude bezpochyby sobotní kabaret, kde si na své přijde každý. S ukázkou z představení Airground na něm vystoupí také akrobatky z Cirk La Putyka,“ láká dramaturgyně festivalu Eliška Brtnická, která během komponovaného večera sama zavisí na hrazdě.
 
Novinkou festivalu je diskuse o ženách a jejich cirkusovém umění. „Navštíví nás významné osobnosti, například Anne Quentin, divadelní kritička z Francie, Marie-Andrée Robitaille ze švédské taneční a cirkusové akademie DOCH nebo Ivan Kralj, odborník na nový cirkus z Chorvatska,“ zve všechny návštěvníky, kteří mají zájem o trochu teorie, ředitelka festivalu Dagmar Roubalová.
 
Festival nabízí také jedinečnou možnost pro diváky. Ti si mohou na třech workshopech vyzkoušet akrobacii na vlastní kůži. Tento rok mohou vybírat mezi dvojitým prověšeným lanem (double cloud swing) pod vedením Lucie N'Duhirahe a Francescy Hyde ze souboru Collectif and then.., pozemní, tanečně laděnou, akrobacií se švédskou akrobatkou a klaunkou Kajsou Bohlin a vzdušnou akrobacií na šálách pod vedením Isabelle Schuster.
 
Kromě pražského Klubu Mlejn, kde festival potrvá od 11. do 15. března, se na představení Reality's Neighbour (Kajsa Bohlin), Mrs. Vladuš (Jana Korb) a We do love little kittens (Colleftif and then..) mohou od 18. do 19. března těšit příznivci akrobacie a pohybového divadla také v Jihlavě (DIOD - Divadlo otevřených dveří) a 16. března v Bratislavě (A4 – Priestor súčasnej kultúry).
 
Fun Fatale 2015 pořádá obecně prospěšná společnost KD Mlejn ve spolupráci s občanským sdružením Cirkus Mlejn, divadlem DIOD Jihlava a A4-nultým prostorem Bratislava, za podpory Městské části Praha 13, Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva kultury České republiky.
 
Podrobný program festivalu včetně informací o vstupenkách a workshopech najdete na www.funfatale.cz 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.