Share |

Festival Echoes 2016 uzavře na Flédě italský producent Crookers

foto: pořadatel akce

Po úspěšné edici Echoes s francouzským Dangerem přichází poslední etapa letošního festivalu. 19. listopadu vystoupí electro-houseový producent Francesco „Fra“ Barbaglia s nadžánrovou show propojující taneční styly s hip hopem. S novým materiálem z aktuální desky Sixteen Chapel balancuje na pomezí housu, techna ahip hopu. Skladby prošpikované syrovými beaty provází na živých vystoupeních extatická atmosféra a výbušná energie řízných tracků. Poslední festivalový večer Echoes 2016 otevře JPJ, kterého vystřídají Disco Moreti & Psj (MUAH).
 
Když se na přelomu milénia dávala dohromady dvojice Andrea "Bot" Fratangeli aFrancesco "Phra" Barbaglia, oba zúčastněné pojila především touha zjišťovat, kam až je možné v elektronické hudbě zajít. Crookers si o pozornost řekli spojováním různých taneční stylů s hip hopem a jinými na rapu založenými žánry. První desku Put Your Hands On Me vydali v roce 2009. V krátkém sledu následovalo album Tons Of Friends (2010) a jeho remixová verze Tons Of Remixes. Deska i její pestrost vychází z množství hostujících interpretů (například Major Lazer, will.i.am, Roísín Murphy, Rye Rye nebo Miike Snow). Poslední řadové album původních Crookers vyšlo pod názvem Dr Gonzo v roce 2011. Přineslo kratší seznam hostů (třeba Hudson Mohawke či Savage Skulls) a minimalističtější zvuk.
 
Za léta úspěšné existence si italští Crookers získali respekt souputníků EDM scény. Zároveň se dočkali i komerčního uznání, mimo jiné díky řadě neotřelých remixů. Jejich verzi hitu Kida Cudiho Day´n´Night se nevyhnul snad nikdo, kdo v roce 2008 alespoň na chvíli zapnul rádio. Crookers se nebojí překračovat zavedené žánrové hranice. Po odchodu Andrei Fratangeliho tvoří Francesco Barbaglia sólově pod hlavičkou Crookers a s novým materiálem se vrací ke kořenům původní sestavy. Přesto pouze nerecykluje to, co u publika již dříve fungovalo. Poslední album je důkazem, že chce nadále překvapovat něčím novým,“ přibližuje dramaturgyně klubu Fléda Marie Butula Cichá.
 
Aktuální sólové album Sixteen Chapel(2015) reflektuje předchozí tvorbu Crookers a zachovává si nadžánrovost typickou pro původní projekt. Zajímavá směsice tvrzené klubové muziky je postavena na minimalistické techno skladbě a potemnělé housové atmosféře, silně se však ozývá i vliv hip hopu, r’n’b (spolupráce Antwon a STS) a trip hopu (pomalejší skladba s vokálem Midnight). Největší kouzlo zvukově barevné smršti EDM spočívá v živé prezentaci. Sám Barbaglia se v rozhovoru pro denverský kulturní portál Westword nechal slyšet, že svá vystoupení s oblibou graduje do extrémů: „Muzika, se kterou vystupuju, je postavená především na skladbách, které jsem už vydal. Hraju písničky, které lidi znají, a pak to v tu správnou chvíli jednoduše vygraduju do absolutního šílenství s otáčkami o 170 bpm. Nemám rád, když je to, co hraju snadno zařaditelné. Je to o čisté energii. Baví mě koukat, jak to lidi dokáže nakopnout.“
 
Finálové dějství Echoes 2016 rozezní dvě scény. Večer svým setem otevře člen Deepers JPJ, kterého vystřídá dvojice dýdžejů Disco Moreti & Psj (MUAH) s aktuálním soundem. Druhou scénu obsadí label HeldenkëllerzDJ Alyaz (BiggBoss, Sapyens, Heldenkëllerz), Chef3000 a BLQ.
 
Festival elektronické hudby ECHOES pravidelně pořádá klub Fléda. Jeho cílem je představovat nejaktuálnější zahraniční projekty, ale i nadějné české talenty elektronické scény. Dramaturgie akce dává mimo jiné prostor audiovizuálním performancím a experimentování s hranicemi analogové a digitální hudby.
 
CROOKERS (ITA) + JPJ + Disco Moreti & Psj, Fléda, 19. listopadu, 21:00
/FB EVENT/
PŘEDPRODEJ +VSTUPNÉ:
250 Kč + poplatky sítě / 300 Kč


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.