Share |

Festival DNY SEVERU představí severské filmy i knihy

foto: pořadatel akce

Praha bude ve dnech 22.–30. listopadu patřit v pořadí již osmému ročníku Dnů Severu. Na programu tohoto multižánrového festivalu jsou nejen výrazné severské filmové snímky, ale také setkání s literárními hosty nebo dobrodružná hra pro děti. Vše se přitom koná pod zastřešujícím tématem „severské podivno“.
 
Severské podivno, to jsou příběhy na pomezí magického realismu, fantasy, hororu a sci-fi okořeněné odkazy na severský folklór,“ vysvětluje organizátorka festivalu Anežka Chrudinová ze Skandinávského domu: „Tyto příběhy si v posledních letech získaly velkou pozornost i za hranicemi severských států a my jsme pro Dny Severu vybrali to nejzajímavější, co daný žánr nabízí ve filmu a literatuře," dodává Anežka Chrudinová.
 
Festival zahájí v kině Evald 22. listopadu grónský horor Stíny v horách, jenž definici severského podivna dokonale naplňuje. Působivý snímek zasazený do odlehlé grónské zátoky vykresluje dramatický a nerovný boj studentů s qivittoqem, mytickým duchem hor. Odlehčením bude vtipná švédská parodie Kenny Begins, s nadsázkou glosující béčkové sci-fi filmy. Islandská komedie Astropia je pro změnu inspirována hrami RPG („role-playing games“) a vypráví příběh okouzlující Hildur, která hledá sama sebe. Filmovou čtveřici doplní norský film Otravný chlap, plný kafkovských motivů: dvaačtyřicetiletý Andreas přijíždí jednoho rána do cizího města, aniž by věděl, jak a proč se tam ocitl.
 
Festival přiváží do České republiky také dva cenné hosty z literární oblasti: finskou autorku Lauru Lindstedt, jejíž mystický román Oneiron je čerstvě dostupný i v českém překladu, a oblíbenou norskou spisovatelku Siri Pettersen, autorku fantasy trilogie Havraní kruhy. Obě dámy se 23. listopadu představí na debatě v galerii DOX, s Pettersen se veřejnost může setkat ještě o den později na její oficiální autogramiádě v knihkupectví NeoLuxor na Václavském náměstí.
 
Festival Dny Severu, který se v zeštíhlené podobě představí již od 20. listopadu rovněž v Brně, pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald, Centrem současného umění DOX, Studiem Paměť, Městskou knihovnou v Praze a za podpory Ministerstva kultury ČR a literárních agentur NORLA a FILI.
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.