Share |

Fashion event: Sci-Fi Safari Restart Edition 1.0 (už 29.9.!!)

foto: pořadatel akce

SCI-FI SAFARI navazuje na zavedený koncept podporující mladé módní designéry a značky, známý pod zkratkou SFS. V tomto roce se uskuteční restart projektu s obnovenými pravidly a již po desáté se představí noví zajímaví módní designéři z Čech a ze Slovenska.
 
GALAVEČER SCI-FI SAFARI
V pondělí 29. 9. 2014 vyvrcholí půlroční práce na prvním ročníku projektu určeném nastupující generaci módních designérů a dalších profesionálů v módním průmyslu. Veřejnost bude mít možnost seznámit se s posledními kolekcemi pěti mladých módních designérů z Čech a ze Slovenska.
 
ESHA - Lenka Mlynarčíková, Anna Marešková, Markéta Martišková, Adam Ptáček, Kristina Synek.
 
Celý program je komponován jako společenský galavečer s multimediální módní přehlídkou. Veškerý důraz je kladen na předváděné kolekce. Scéna, světelná režie i hudební doprovod jsou dramaturgicky a režijně vedeny tak, aby diváka vedli co nejčitelnější cestou k hlavním myšlenkám předkládané módní tvorby.
 
KREATIVNÍ TÝM
Hlavní tón celého večera udává kreativní ředitelka Olo Křížová, která stojí za celým konceptem projektu. Hudební režie je v rukou Dj V! Oozlum. Světelnou režii staví Marek Střížovský. Video intra mezi jednotlivými kolekcemi vytvořila mladá artistka Vanda Knapková a animace včetně veškerých obrazových vizualizací jsou dílem Miroslava Hory ze společnosti X-LAB.
 
AMBASADORKA
Ambasadorskou projektu se stala Iva Pazderková, česká herečka a moderátorka s velmi vřelým vztahem k módě, zejména té autorské, kterou už dlouhou dobu podporuje. Krásná a talentovaná Iva je jedinečnou kreativní a hravou osobností. V minulosti se spojila s jednotlivými designéry, například Zuzanou Kubíčkovou a Jakubem Polankou, nebo módními projekty, proto je nám velkou ctí, že se Iva stala součástí kreativního týmu Sci-Fi Safari.
 
PROGRAM GALAVEČERA
19:00 welcome drink & ZABELOV GROUP
20:00 show SFS 1.0 RESTART EDITION
22:00 afterparty DJ V! Oozlum & hosté
Večerem bude provázet ambasadorka projektu Iva Pazderková.
 
Celý večer uvede živé hudební vystoupení projektu ZABELOV GROUP, což je formace dvou mladých vynikajících muzikantů a skladatelů, akordeonisty Romana Zabelova z Běloruska a bubeníka, multiinstrumentalisty Jana Šikla. Módní show uvede ambasadorka. První se představí dámská kolekce Adama Ptáčka, další bude streetová móda značky ESHA Lenky Mlynarčíkové ze Slovenska. Třetí bude Markéta Martišková premiérově se svou dětskou kolekcí. Předposlední se předvede designérka Kristina Synek a celé pásmo uzavře kolekce Anny Mareškové. Po hlavním programu představí Iva Pazderková všechny designéry a pozve hosty na fashion afterparty pod taktovkou Dj V! a jeho hostů.
 
Akce je určena jak odborné, tak laické veřejnosti z domova i ze světa. Hlavním posláním je přivést do povědomí nová zajímavá jména, uvést je na domácí trh a poskytnout jim příležitost představit se zahraničním odborníkům, zástupcům mezinárodních fashion weeků a médiím.
 
Přihlášení
Do projektu se hlásí mladí designéři, autorské skupiny, projekty a značky, které nastupují profesionální dráhu v módním průmyslu v Čechách nebo na Slovensku. Předkládají koncept nové autorské oděvní kolekce, nebo kolekce módních doplňků, která musí obsahovat minimálně 8 modelů. Není podmínkou, aby přihlášený autor byl studentem, nebo absolventem oděvní školy, větší váha se přikládá kvalitě předloženého portfolia, názorové zralosti a dosavadním profesním zkušenostem.
 
Finalisté
Z rekordních přihlášených 31 kolekcí bylo odbornou porotou vybráno 5 finalistů, kteří dostanou příležitost odprezentovat svou autorskou tvorbu v rámci unikátního konceptu komponované show za doprovodu videoprojekcí a dalších výtvarných a multimediálních vstupů, pod vedením Olo Křížové a jejího kreativního týmu.
 
FINALISTÉ SCI-FI SAFARI 1.0
 
ESHA
Lenka Mlynarčíková pochází ze Slovenska. Studuje v Ateliéru Design obuvi na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, ale přesto je pro její tvorbu stěžejní design oděvu. Právě jemu se věnovala na střední škole Ružomberok. První veřejná prezentace značky Esha, pod kterou Lenka Mlynaříčková tvoří, proběhla v rámci nepravidelného seriálu Cut Club, který prezentuje mladé talenty balancující na pomezí módy a umění. Pro Lenku je charakteristická práce s nejrůznějšími, často netradičními materiály, které ve svých kolekcích ráda kombinuje.
 
MMXIV/MCMXC se výrazně odlišuje od předchozích kolekcí. Zůstala zvláštním dojmem tajemná, znepokojivá, ale ztratila poetičnost na úkor městské drzosti. Estetickým východiskem MMXIV/MCMXC je kultura a styl devadesátých let s využitím aktuální sezónní palety barev FW 14/15. Kolekce je unisex, protože spočívá na variabilitě jednotlivých prvků, které se mohou obměňovat. Dominantními materiály jsou neopren, teplákovina a 3D mesh.
 
ANNA MAREŠKOVÁ
Rodištěm Anny Mareškové jsou Klatovy. Vysokoškolská léta strávila v Praze na VŠUP, kde studovala obor Design oděvu, obuvi a módních doplňků. Anna balancuje mezi módou a uměním a sama sobě dává dostatečný prostor pro to, aby se vyhnula konkrétní kategorizaci. Zkoumat možnosti těla a vyvolat v lidech emoce jsou jedním z hlavních poslání autorky.
 
Kolekce Shadows of Landscape nabourává standartní pojetí střihu. Právě střih popírá obvyklé umístění na těle a tak vzniká hra se siluetami oděvních forem na lidském těle. Anna se neřídí standartními pravidly, ale dává prostor intuici a volné práci. Rafinovaná kolekce vytváří nestandartní vnímání oděvu, ze kterého se stává pomyslná konstrukce tvarů. Proměňuje se i samotné tělo modelek.
 
MARKÉTA MARTIŠKOVÁ
Markéta Martišková se narodila ve Vsetíně. Studovala Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě a v současné době ukončila studia v belgických Antverpách na prestižní Royal Academy of Fine Arts. V roce 2009 získala design stáž v koncernu Volkswagen a  později u belgické návrhářky Lena Lumelsky. V roce 2010 a 2013 vyhrála soutěž pro mladé designéry, pořádanou v rámci Prague Fashion Weekendu.
 
Markéta tvoří pod svým jménem a její kolekce často vyjadřují osobní postoj vůči světu, nebo zhmotňují konkrétní společenské téma. Designérka si troufá vyjádřit názor vůči globálním problémům skrze módní tvorbu a otázky společnosti ji v tvorbě nelimitují. Její Současná dětská kolekce Šťastné děvče, je o novém začátku a dopovídá předchozí kolekci Life after Life.
 
ADAM PTÁČEK
Z otcovy strany Ekvádorec, z matčiny Čech. Adam Ptáček se narodil během bouřlivých událostí roku 89 a vyrůstal v Českých Budějovicích. Po maturitě strávil rok na vyšší odborné škole Herbststrasse Modeschule ve Vídni, kde dostal jednu z prvních příležitostí prezentovat vlastní módní vizi. Studenti školy předvedli své modely v rámci charitativního projektu Mode Sozial Nicaragua. Letos složil úspěšně státnice na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Pro Adamovu tvorbu je stěžejní mix čínského, ekvádorského a českého kulturního dědictví a jeho motto zní: ”Víc je víc!”
 
Ecuadorian Heritage”, jak už název napovídá, se inspiruje hlavně Ekvádorem. Spojuje ekvádorskou historii, bohatou faunu a flóru, ale i české jedlé i vysoce toxické houby. Adam vytváří tropické baroko, které je pro něj tak typické. Zdánlivě nekombinovatelné kombinuje s neuvěřitelnou grácií. Celá kolekce je dlouhou exotickou procházkou se surrealistickým přístupem, kde potkáte vedle křehkých tropických motýlů i oděvní kousky zdobené zlatavou kukuřicí jako symbol hojnosti.
 
KRISTINA SYNEK
Kristina Synek se věnuje nejenom módě, ale i módnímu marketingu. Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně úspěšně ukončila marketingová studia i studium oděvního designu. Značka SYN, pod kterou představuje v rámci galavečeru Sci-Fi Safari svou kolekci, vznikla ještě na studiích. Kristina má s prezentací své tvorby už nějaké zkušenosti. Například v roce 2009 se účastnila s kolekcí Technosis finále Top Styl Designer 09 na veletrhu Styl a Kabo. Častým východiskem v kolekcích Kristiny jsou geometricky řešené konstrukce oděvů.
 
Spekulace vychází z využití tvarů mnohostěnných těles ve střídavé konstrukci. Kristina Synek zkoumala Archimédovská a Platónská tělesa, která aplikovala během tvorby své kolekce. Elegantní a jednoduché tvary jsou velice sofistikované. Často se opakujícím tělesem je dodecahedron, tedy dvanáctistěn. Na výrobu součástí pro doplňky využila Kristina 3D tisk.
 
CZECH FASHION COUNCIL
Organizátorem a profesním garantem projektu je Czech Fashion Council. Nezisková organizace, která slouží k propojení a aktivizaci komunikace jednotlivých sfér české módní scény.CFC usiluje společně se školami, firmami a dalšími zainteresovanými institucemi o intenzifikaci fungování módního průmyslu u nás.CFC otevírá a vyvolává dialog nad aktuálními tématy v módě. Mapuje celou oblast, odborníky, firmy a další zainteresované instituce a akce i odborná média. CFC zastupuje, podporuje a propaguje český módní, oděvní a textilní průmysl u nás i v zahraničí a je součástí CCI - Cultural and Creative Industries (Czech Republic).
 
ODBORNÁ POROTA
 
Monika Drápalová
Uznávaná módní návrhářka u nás i v zahraničí. Po studiích v Ateliéru oděvní tvorby Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze odjela na stáž do Anglie a následně působila v Paříži jako módní ředitelka značky Korloff  Couture. K jednomu z mnoha ocenění patří například prestižní cena módní designér roku 2013 na Czech Grand Design. (www.modra-fashion.cz)
 
Hana Frišonsová
Hana Frišonsová vystudovala textilní a oděvní návrhářství na Technické univerzitě v Liberci. Velmi mladá a talentovaná designérka byla za svou tvorbu v roce 2011 oceněna Erste Bank Fashion Award v rámci 11. festivalu fashion & photography ve Vídni. V roce 2013 měla unikátní možnost zúčastnit se mezinárodního projektu podporující mladé designer Fashionclash v Maastrichtu a v roce 2014 se tam prezentovala v hlavním přehlídkovém programu. (www.hanafrisonsova.com)
 
Boris Hanečka
Přední slovenský módní návrhář. Boris vystudoval VŠVU v Bratislavě. Za svojí tvorbu získal ocenění Lifeline Fashion Talnet z roku 2006 nebo “Dizajnér roka 2008”. Vedle vlastní autorské tvorby se stal hlavním designérem nově vzkříšené značky NEHERA Prague. (www.hanecka.com)
 
Daniel Chodusov
Zakladatel českého módního a modelingového portálu MDLS.cz vybudoval za šest let lokální česko-slovenský magazín, který se tento rok poprvé překlopil do tištěné podoby fashion novin, jež měly premiéru v rámci MBPFW. (www.mdls.cz)
 
Jitka Petřeková
Jitka se věnuje autorskému šperku ve spolupráci s renomovanými designéry a zároveň zodpovídá za program v Moravské galerii v Brně, kde se zasloužila i o několik architektonických řešení výstav. Jako kurátorka a vedoucí workshopů se zaobírá zejména šperkem a módou. (www.jitkapetrekova.com)
 
Jakub Polanka
Jakub Polanka patří k předním českým módním designérům. Absolvent pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové a pařížského Institut Français de la Mode. Mezi Prahou a Paříží se Jakub pohybuje dodnes. Dříve stážista designérského studia Philippa Starcka, dnes ochotný předávat své bohaté zkušenosti získané mimo jiné v pařížském trendovém studiu Peclers.
 
Veronika Ruppert
Moderátorka předního pořadu o autorské módě Modeschau na vlnách Českého Rozhlasu rádia Wave. Veronika je zároveň kreativní ředitelkou projektu Shape & Vision, který slouží jako platforma pro setkávání lidí z různých kreativních odvětví. (www.rozhlas.cz/radiowave/modeschau)
 
Lenka Sršňová
Lenka je slovenská módní návrhářka, která tvoří pod značkou LS. Rukopisem její tvorby je barevnost, symbolika a hravost. Její módní přehlídky jsou očekávanou událostí pro všechny módní příznivce, nejen na Slovensku, už po několik let. (www.lenkasrsnova.com)
 
Roman Týc
Český umělec a spoluzakladatel skupiny Ztohoven. Roman Týcintuitivně reaguje na podněty společnosti a jeho tvorba vyvolává nejen mediální ohlasy, ale i veřejnou diskuzi. (www.romantyc.info, www.ztohoven.com)
 

Více na www.sci-fi-safari.com
Facebook sci-fi-safari


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.