Share |

Fascinující proměna Vltavy za posledních 150 let

Co zmizelo v Karlíně nebo Holešovicích
foto: Nakladatelství Paseka / Bečková Kateřina

Fascinující proměnu řeky Vltavy v průběhu posledních 150 let dokládá nová kniha z edice Zmizelá Praha – druhý díl dvoudílné knihy Vltava a její břehy se vydává z centra do lokalit, jako jsou Bubeneč, Holešovice, Karlín, Maniny, Štvanice nebo Troja.
 
„Břeh Petrské čtvrti a Karlína představoval mimořádné prolnutí přírody a industrie. Prolnutí tak působivé a neopakovatelné, že stojí za to si je připomenout, protože z živé paměti se jeho obraz již zcela vytratil a úplné zapomnění si nezaslouží,“ říká autorka knihy Kateřina Bečková, která spravuje sbírku starých fotografií v Muzeu hlavního města Prahy a od roku 2000 je předsedkyní Klubu za starou Prahu.
 
Knihu otvírá fotografie z 19. října 1865, kdy byl položen základní kámen k mostu Františka Josefa I., na jehož místě dnes stojí Štefánikův most spojující Revoluční třídu a Letenský tunel. Nejnovější foto z května 1983 zachycuje provizorní tramvajový most v Troji, kterému se přezdívalo Rámusák a místo něhož slouží od října 2014 Trojský most. Archivních snímků je v knize celkem 186, jsou mezi nimi momentky z všedního života i velkolepé panoramatické záběry na krajinu i architekturu, která už není.
 
„Kdyby plánovači města na počátku 20. století dokázali zachovat alespoň některé relikty či zákoutí osobité ostrovní a mlýnské čtvrti, kterou byl pás petrského a karlínského pobřeží, dnes by měly tyto části Prahy potenciál excelentního turistického magnetu,“ píše Bečková v předmluvě. „Proto při vzniku knih z řady Zmizelá Praha nejde jen o nostalgické vzdychání nad zašlými obrázky minulých dob, ale také o varování, že zánik mnohého, co dnes považujeme za dožilé a nezajímavé, nám naši potomci vyčtou, jako vyčítáme mnohé radikální zásahy do struktury a podoby města my našim předkům.“
 
Zmizelá Praha: Vltava a její břehy 2
Kateřina Bečková
208 stran, 360 korun, vázaná

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.