Share |

Farmářské trhy na Jiřáku nakonec bude organizovat Praha 3

Causa Farmářské trhy na Jiřáku má nečekané vyústění. 
Veřejná soutěž, na jejímž základě získal možnost provozovat trhy nový subjekt, byla zrušena. Trhy bude provozovat ale někdo jiný než protestující provozovatel dosavadní, tedy společnost Archetyp: Nově bude trhy organizovat radnice Prahy 3. 
 
Přinášíme nezkrácené vyjádření Alexandra Bellu, zástupce starostky:
 
VYJÁDŘENÍ K FARMÁŘSKÝM TRHŮM NA JIŘÁKU
Vzhledem k silné negativní politizaci a s ní spojené medializaci ve věci výběru nového provozovatele farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad jsem se rozhodl zrušit jež proběhlou veřejnou soutěž, v níž byla jako nejlepší vyhodnocena nabídka společnosti World production s.r.o.. Zároveň příští týden předložím Radě MČ Praha 3 na jejím pravidelném zasedání návrh řešení, které bude spočívat v tom, že organizaci farmářských trhů si po vzoru jiných městských částí vezme na starost právě MČ Praha 3.

Žádné ze čtyř na sobě nezávislých právních stanovisek, které jsem nechal v uplynulých týdnech zpracovat, nepokládá proběhlou veřejnou soutěž za netransparentní a diskriminační. Radnice se pohybovala plně v mezích zákona a neznevýhodnila žádného z pěti přihlášených uchazečů. Vedle toho platí, že právní analýzy odhalily riziko možného porušení zákona v případě, že by nový provozovatel po dobu svého působení vydělal více než 20 milionů korun vč. DPH. Tuto skutečnost by nicméně šlo poměrně jednoduše vyřešit úpravou smlouvy s novým provozovatelem před jejím uzavřením. 
I přesto jsem se ale rozhodl navrhnout zrušení soutěže, na což má městská část až do podpisu smlouvy plné právo. V posledních týdnech jsme byli jako vedení Prahy 3 opakovaně vyzýváni k tomu, abychom zadali provozování farmářských trhů de facto „z ruky“ dosavadnímu provozovateli, společnosti Archetyp. Přitom právě takové řešení by bylo nejvíce diskriminační vůči jiným firmám na trhu a zároveň by se také jednalo o řešení nejméně transparentní. 
Odmítám podobné účelové zpochybňování zákonné soutěže a vydírání prostřednictvím petic a mediálního nátlaku k tomu, abychom šli nejméně transparentní cestou, která by zvýhodnila jednoho konkrétního hráče na trhu. Městská část je majitelem veškerého zařízení trhů a organizaci trhů bude schopna zařídit vlastními silami. Nedojde tak k ohrožení trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad ani k jejich dalšímu zbytečnému zpochybňování.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.