Share |

Experiment, indiáni a sexuální asistence. I to je Živé kino

 
Již tradičně se ve dnech 19. až 27. srpna koná Živé kino, které v Praze pozve diváky na právě dokončované české dokumenty a v Jihlavě na výběr z toho nejlepšího z nedávné dokumentární tvorby. Vstupenky na pražskou část můžete získat každý den v časové soutěži, stačí zaslat SMS.
Letos se v pražské části Živého kina sešly filmy tří ženských autorek – Petry Nesvačilové, Adély Komrzý a Dagmar Smržové, jež pojednávají poněkud odvážná témata. Dagmar Smržová se zaměřuje na trojici hendikepovaných mužů, kteří se vydávají na cestu za rozkoší a láskou. Film Miluj mě, jestli to dokážeš tak stahuje pomyslnou zástěru neviditelnosti nad faktem, že všemožně hendikepovaní lidé také chtějí pocítit rozkoš. „V naší zemi je bohužel sex a intimní život lidí, kteří nejsou fyzicky schopní, považován za něco nemístného, nebo spíše neexistujícího. Díky své odvaze vystupovat a hledat sexuální uspokojení před kamerou se tak tito tři různě postižení muži stali průkopníky ve zviditelňování tohoto tématu,“ říká o svém filmu režisérka Dagmar Smržová. Projekce se koná ve čtvrtek 25. 8. 2016 v 19. hodin. 
Adéla Komrzý představí svůj nový film s pracovním názvem Válka hrou. Observační přelet nad kulometným hnízdem českého militarismu je groteskní a zneklidňující zároveň, když zobrazuje pokusy o obnovení branné výchovy či povinné vojenské služby, jež jdou ruku v ruce se společenskou paranoiou z jakýchkoliv možných „nepřátel.“ Projekce se uskuteční v neděli 21. srpna v 20:00. Trojici žen-režisérek doplní Petra Nesvačilová se svým gangsterským příběhem o policistce, která dostala za mříže členy tzv. Berdychova gangu. Film Zákon Helena vypráví o rozkrývání mechanismů českého policejního podsvětí a o životě a práci ženy, která v typicky mužské pozici dokázala odhalit a usvědčit takzvaný Berdychův gang na začátku nového milénia. „Za čtyři roky jsem poznala několik gangsterů, i díky takovým setkáním nakonec z původní myšlenky krátkého portrétu Heleny Kahnové vzešel celovečerní film, kde jsem se stala vypravěčem a mapuji motivy a morálku gangsterů,“ říká o svém filmu Petra Nesvačilová. Začátek projekce je stanoven na 20:00 v pátek 26. srpna. 
Experimentátor Ondřej Vavrečka svůj dokumentární esej De Potentia Dei, jehož hlavními motivy jsou lidská noha, kruh a pravidelný čtyřúhelník, natáčel na 16mm filmový materiál v Rusku, USA, Polsku, Slezsku, ale i v Brně či na Červeném kopci. „Natočil jsem dokumentární esej, který promlouvá jak písní, tak svojí inscenovaností a také trochu animací. Promlouvá o vztahu, střetávání se, vyrovnávání pozice, vzdálenosti a skrytosti. Jde o montáž v tom nejširším slova smyslu,“ říká o svém filmu dokumentarista. Do světa znaků, informací a jejich interpretací zve Živé kino v sobotu 27. srpna ve 20 hodin.
Jihlavská část Živého kina pak představí zcela odlišný koncept. V 6 dnech od 19. do 26. srpna představí výběr z toho nejlepšího z nedávné domácí dokumentární tvorby. Postupně uvede filmy jako Exkurze aneb Historie současnosti (r. Jan Gogola ml.), Nebezpečný svět Rajka Dolečka (r. Kristýna Bartošová), Češi proti Čechům (r. Tomáš Kratochvíl), který získal zvláštní uznání poroty v sekci Česká radost 2015, dále pak Česká cesta (r. Martin Kohout) a na závěr pak film Amerika (r. Jan Foukal). Projekce každého z pěti filmů se odehrají na netypických místech – na hřbitově, městských hradbách či přímo u rybníka. Všechna jihlavská promítání začínají ve 20:30 a vstup je zdarma. Více o programu Živého kina najdete na www.zivekino.cz 
Jak získat vstupenky na Živé kino Praha?
V den promítání zašlete SMS ve správném tvaru, a to po deváté hodině ranní. Pokud budete mezi prvními, obratem vám telefonicky potvrdí rezervaci a upřesní místo konání.
 
Podoba SMS:
NAZEV FILMU 1 – rezervace pro 1 osobu
NAZEV FILMU 2 – rezervace pro 2 osoby
Na jedno telefonní číslo je možné rezervovat maximálně 2 osoby na každý promítací termín.
SMS zasílejte na číslo +420 737 454 912 po 9:00 v den konání projekce.
Vstup zdarma!
Kapacita projekčních míst je omezena. Rychlejší vyhrává.
Více na www.zivekino.cz
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.