Share |

Exit 2012 - absoloventská přehlídka studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

repro k akci

Ve čtvrtek 14. června se od 18 hodin v Kongresovém centru ve Zlíně uskuteční módní přehlídka absolventských prací Ateliéru designu oděvu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Prezentovat se společně budou studenti posledních ročníků bakalářského a magisterského studia. Přehlídka
dostala příznačný název EXIT 2012.

EXIT 2012 je projekt, který si klade za cíl každoročně prezentovat absolventské práce studentů Ateliéru designu oděvu. Letos se představí 11 čerstvých bakalářů a 9 magistrů v oddělených programových blocích. Kolekce nastupující mladé generace módních návrhářů budou po obhajobě před odbornou komisí u státní závěrečné zkoušky poprvé ukázány i široké veřejnosti. Přehlídka se bude odehrávat v hlavním sále Kongresového centra Zlín od světoznámé architektky a zlínské rodačky Evy Jiřičné.

Práce studentů pod vedením Mgr.art Márie Štranekové, Art.D reagují na aktuální dění v módním průmyslu a plně využívají potenciál oborové i multioborové spolupráce. Štraneková, která vystudovala Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě a absolvovala mimo jiné stáž ve Velké Británii u společnosti Alexander McQueen, a která se také pyšní několika prestižními oceněními, se snaží maximálně podpořit tvůrčí schopnosti čerstvých absolventů. „Študenti si zvolili rôznorodé témy týkajúce sa ich samých ako aj aktuálneho diania. Inšpirácie z oblasti módy, hudby, filmu, výtvarného umenia, technologií, či přírody pretvorili do podoby koncepčne i vizuálne zaujímavých kolekcií, v ktorých cítit sviežosť, energiu a v neposlednom rade osobitý pohĺad na odev a módu,“ dodává Štraneková. Historie ateliéru je specifická svým zaměřením na oblast reklamy, průmyslu a marketingu. Velký důraz je kladený na rozvoj konceptuální tvořivosti a originality. Výsledkem je oděv v jeho výtvarné, ale i komerční poloze.

Starší kolekce studentů, prezentovány kolektivně nebo samostatně na různých fórech, už slavily nemalé úspěchy doma i v zahraničí. Za všechny jmenujme mezinárodní projekt Czech & Slovak v New Yorku anebo vítězství studentky Mirky Horké v soutěži Top Styl Designer 2011.

Zajímavostí je jistě i vizuální styl, kterým se projekt EXIT prezentuje. Pochází z hlavy dalšího letošního absolventa Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně – Zdeňka Kvasnici (DeepThroat.IT). K vizuálu říká: „Polemika propagace módy vždy souvisela s obrazovým materiálem – fotografie, modelky, šaty atd. Tento přežitek se snažíme na současné přehlídce Ateliéru designu oděvu odstranit. Protože i forma oděvů, které budou prezentovány, nepatří do šatníku náctileté dívky, která by si vedle svých nových šatů pověsila i tento plakát.“


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.