Share |

Erbenova Kytice v unikátním komiksovém zpracování od českých ilustrátorů právě vychází

foto: Delarock

Karel Jaromír Erben by v letošním roce oslavil 205. narozeniny. I na tuto počest proto vzniklo v rukou 12- ti českých ilustrátorů unikátní komiksové zpracování jeho nejslavnějšího díla - Kytice. Pod Komiksovou kyticí, která právě vychází, jsou podepsáni čeští ilustrátoři jako například legenda pražského graffiti, Delarock, oceňovaná knižní ilustrátorka Kateřina Bažantová, Vladimír Strejček ze studia DRAWetc., Marco Turini, ilustrátor Marvelu, a mnoho dalších.

Nový komiksový život pro Erbenovu klasiku
Komiksová Kytice se drží původní koncepce Karla Jaromíra Erbena: kromě kompletních textů básní podle kritického vydání z roku 1961 a rozboru symboliky, však obsahuje unikátní vizuální zpracování všech básní. Úvodní a závěrečná báseň (píseň Kytice a píseň Věštkyně) jsou vizuálně zpracovány ve formě ilustrací. Ostatní balady jsou ztvárněny v komiksovém zpracování a každá je nakreslena jiným ilustrátorem. Pro vizualizaci publikace bylo osloveno vizuální studio DRAWetc., z jehož portfolia vychází všichni ilustrátoři.
 
Pro nás to byla skvělá práce. Sepsali jsme jedenáct unikátních scénářů na motivy balad z Kytice, každá jiná obsahem, usazena v jiném čase a světě, a jinak nakreslená, ale dohromady tvoří celek, kterým se krásně listuje a kde můžete hledat skryté zprávy a moralistní poselství, které přeskočilo už několik generací čtenářů,“ říká Vladimír Strejček, zakladatel studia DRAWetc.
 
Čtenáři se tak mohou těšit na ilustrace od scénaristy a ilustrátora Delarocka, Marca Turiniho, který ilustroval například pro Marvel, dále hororové zobrazení Polednice od Vladimíra Strejčka, principála studia DRAWetc. Nechybí ani zpracování Dceřiny kletby od Kateřiny Bažantové aka Ktaiwanity, talentované ilustrátorky, která žije momentálně ve Francii. Ta vyhrála mimo jiné Cenu akademie sci-fi, fantasy a hororu za nejlepší ilustraci obálky knihy Řeky Londýna za rok 2016.
 
Myslím, že se nám podařilo vytvořit Kytici tak, jako ji zatím nikdo neměl možnost vidět. Zpracování jednotlivých balad a jejich časové zasazení je naprosto unikátní a já se již těším, jaké budou reakce čtenářů,“ shrnuje Delarock.
 
Komiksová kytice, která vznikla i díky crowdfundingové kampani na Hithitu, je dostupná v předních českých knihkupectvích, její cena se pohybuje kolem 500 Kč.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.