Share |

Ensemble Berlin Prag vydává album a chystá koncert v Novoměstské radnici

MEZINÁRODNĚ OCEŇOVANÝ ENSEMBLE BERLIN PRAG NA SVÉ NAHRÁVCE PŘINÁŠÍ NOVÝ POHLED 
NA JEDEN ZE SKVOSTŮ BAROKNÍHO MISTRA JANA DISMASE ZELENKY
 
Mezinárodní soubor Ensemble Berlin Prag vydává 19. ledna 2018 u Supraphonu dvojalbum, které obsahuje integrální nahrávku šesti sonát pro dva hoboje, fagot a basso continuo jednoho z nejvýznamnějších skladatelů období vrcholného baroka Jana Dismase Zelenky. Nahrávka vznikla z iniciativy hobojisty Viléma Veverky, který se na ní výrazně podílel i jako producent, a ve spolupráci se specialistou na historicky poučenou interpretaci barokní hudby Reinhardem Goebelem. Již měsíc před oficiálním datem vydání Ensemble Berlin Prag nové album koncertně představil v Berlínské filharmonii. V Praze se koncertní křest 2CD uskuteční 7. března v rámci exkluzivního koncertu na Novoměstské radnici. 
 
Zelenkovy sonáty patří k jeho „volné“ tvorbě, psané z nejvnitřnější potřeby, mimo veškeré oficiální závazky. Zelenka v nich jde až na samé hranice možností – jak po stránce technických nároků na interprety, tak z hlediska použitých kompozičních postupů a výrazových prostředků, včetně pozoruhodné architektury cyklu jako celku. Výsledek je velkolepý a fascinující; ve své komplexnosti a nadčasovosti snese srovnání snad jen se šesticí violoncellových suit J. S. Bacha. Když se tohoto skvostu chopí hudebníci otevřené mysli a kvalit hráčů Ensemble Berlin Prag (nota bene tři z nich jsou členy Berlínské filharmonie), nastává velký muzikantský svátek. Výjimečnost této nahrávky tkví ve spojení technických možností moderních nástrojů s hlubokým vhledem do barokní interpretace. 
 
Zakládající člen souboru hobojista Vilém Veverka k tomu poznamenal: Je to završeni našeho dlouholetého snažení a domnívám se, že skutečně jde o mimořádný počin. Osobně hodnotím tuto nahrávku jako nejzásadnější projekt, na kterém jsem se doposud podílel. Zažívám pocit čiré radosti z toho, že se tak náročná věc podařila úspěšně realizovat a věřím, že to bude i radostné obohacení pro posluchače."  Hobojista Berlínské filharmonie a další zakládající člen Ensemble Berlin Prag Dominik Wollenweber k vydání alba dodal: "Byla to velmi intenzivní práce s lidmi, se kterými mám přátelský vztah. Ve studiu jsme si však nic nedarovali a nebylo vše zdaleka jednoduché, ale právě proto je výsledný snímek tak intenzivní a expresivní.“ 
 
Nahrávka vychází u vydavatelství Supraphon 19. ledna 2018 na 2CD i v digitálních formátech MP3, FLAC a Hi-Res. Pražský koncert s křtem alba, jenž se uskuteční pod záštitou velvyslance SRN Dr. Christopha Isranga, je naplánován na 7. března 2018 ve Velkém sále Novoměstské radnice v Praze. Předprodej vstupenek byl zahájen na Ticketpro.
 
 
ENSEMBLE BERLIN PRAG: Dominik Wollenweber – hoboj, Vilém Veverka – hoboj, Jakub Černohorský – housle, Mor Biron – fagot, Barbara Maria Willi – cembalo, Ulrich Wolff – kontrabas. Odborný konzultant Reinhard Goebel  
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.