Share |

Emotivní válečné drama Dunkerk stojí za vidění.

"Válečné drama Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených vojáků z pláží francouzského Dunkerku na jaře 1940," praví stručné info k filmu. Tahle doba už byla zobrazena ve spoustě uměleckých děl, je ještě něco, co jsme neviděli?
 
Je - jelikož jak se ukazuje, dobrý film se dá natočit i o tématech, která už byla k vidění dřív. A to dokonce i když do jedné z rolí obsadíte zpěváka z boybandu, který do té doby ve filmu nehrál(!).
Ano, Harry Styles je ten hošík z One Direction. Dlužno dodat, že i když občas to je trochu hraní a la Madonna (tedy dekorativní házení obličejů), z velké části je uvěřitelným mladým vyděšeným vojáčkem v obklíčení. Mistrovská režie dokáže udělat kompaktní hereckou sestavu z tak rozdílných existencí jako je Styles, další hezký mladík - nastupující herecká star Fionn Whitehead coby hlavní hrdina, oblíbený irský herec Cillian Murphy a hvězdný Kenneth Branagh, který diváky několikrát dojme. Ze zralejších herců exceluje i Mark Rylance, jehož skvělou rolí jen zdánlivě vyšeptalý strejda... to uvidíte sami a tenhle anglický gentleman vás dostane.
 
Film je samozřejmě emocí plný, a jejich šíře stojí za zmínku. A není to jen to, co čekáme, tedy oslava zručnosti pilotů a hrdinství neznámých vojínů - velice plasticky tu vidíme i určitou bezohlednost, když jde do tuhého, obrovskou touhu po domově, strach, zda se nám doma nevysmějí, že nás museli evakuovat, místo abychom bojovali a vyhráli. Je tu vzepětí mladické hrdinné naivity od lidí, jejichž smrt byla v podstatě zbytečná a i když budí respekt, je přece jenom strašná škoda, že nemohli místo války být doma a třeba šít boty. A spousta dalšího.
 
Nolan pracuje s protichůdnými emocemi mistrovsky a zároveň udržuje napětí. Bojové scény budí hrůzu, aniž bychom museli vidět prostřelené hlavy jako v béčkovém krváku - naopak, často má největší účinek zdánlivě "malá" věc jako zvuk jediné kulky narazivší do lodi. Jako hrdinové se ukáží omšelí civilisté ze zapadákova. A všechno jemně a úžasně koření občasný anglický humor v dialozích. Opravdu povedená je i práce se zvukem a hudbou - "design" bitev je dokonalý vizuálně i soundem.
 
Nad tím vším se vznáší oblak smutku z toho, že se kvůli ambicím mocných vraždí mladí zdraví lidi, kteří by mohli být užiteční a za "normálních" okolností by si mohli s Němci v pohodě dát pivo. Člověk si pod vlivem tohohle výtečného snímku skutečně váží míru a doufá, že se křehká Evropa nějak udrží...
 
-
Nizozemsko / Velká Británie / Francie / USA, 2017, 107 minut
režie: Christopher Nolan, titulky, nevhodné pro děti do 12 let
Premiéra 20.7.17
Hrají: Fionn Whitehead, Harry Styles, Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Kenneth Branagh
Hudba: Hans Zimmer
Kamera: Hoyte Van Hoytema
Producent: Christopher Nolan, Emma Thomas
Režie: Christopher Nolan
Scénář: Christopher Nolan
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.