Share |

Emocionální houpačka Cloud Boat

foto: pořadatel akce

V sobotu 1.3. se v pražské kavárně Potrvá odehraje tuzemská koncertní premiéra britských Cloud Boat. Dvoučlenná kapela, která ve své tvorbě kombinuje folk a elektroniku, k nám dorazí v rámci turné ke své loňské debutové desce Book Of Hours.
 
Na první poslech mají Cloud Boat hodně společného s aktuálním držitelem Mercury Music Prize Jamesem Blakem. Spojuje je záliba v propojování světů elektronické a akustické hudby, stejně jako procítěný způsob zpěvu. Zatímco ale Blake prohání svůj hlas vokodérem, zpívá Tom Clarke z Cloud Boat bez jakýchkoli technologických berliček. Bohatý rejstřík efektů je naopak doménozu kytaristy a druhého člena kapely Sama Rickettse. Jejich společná tvorba je tak plná kontrastů – mezi elektronickým a akustickým, přirozeným a technologickým, předpřipraveným a spontánním. Snad jen nejzákladnější hudební opozice, totiž ta mezi mužem a ženou tu chybí, pokud za ni nechcete považovat právě onen procítěný, gospel připomínající zpěv na jedné a zarostlé tváře obou oblačných námořníků na druhé straně.
 
Srovnání s Jamesem Blakem není samoúčelné – právě Blake totiž kdesi slyšel několik raných skladeb Cloud Boat a udělal z nich doprovodnou kapelu na svém turné. To bylo v roce 2010, o rok později pak belgický label R & S vydal Clarkovi s Rickettsem singl Lions On The Beach. Následovaly další šňůry, mj. s Mount Kimbie nebo Nadine Shah a loni v červnu konečně i vydání debutového alba. Dostalo název Book Of Hours podle středověkých knih modliteb, se zmínkou o spiritualitě ale u Cloud Boat nepochodíte. „Oba dva jsme hrdí ateisté,“ říká Tom Clarke a dodává:. „Nevidím ale důvod, proč by mi hudba nemohla poskytnout totéž vytržení, jaké někomu přináší víra.“
 
Album Book Of Hours otevírá už zmíněná skladba Lions On The Beach, která láká familierním wobbly rytmem nic netušícího posluchače do tenat desky, která je všechno možné, jen ne dubstepová. „Cílem bylo posluchače před poslechem zbytku desky uklidnit, zároveň ho ale připravit na temnější a nezvyklejší věci, které ho teprve čekají,“ glosuje to v rozhovoru Clarke. Nečekejte ale temnotu ve stylu producenta The Haxan Cloak, spíše se lze od desky nadít emocionální houpačky, jakou umí třeba už zmiňovaný James Blake nebo jeho kolega Raffertie.
 
Je to hudba pro hlavu, zřídkakdy pro tělo, snad proto se nejlépe konzumuje v menších prostorech. Takovou je i kavárna Potrvá v pražských Dejvicích, kde Cloud Boat vystoupí v sobotu 1. března. Předkapelami budou další dvě dvojice – domácí „existenciální popaři“ post-hudba a britští Malpas, jejichž polovinu tvoří vyhledávaný studiový inženýr Andy Savours (mj. spolupracoval se Sigur Rós či My Bloody Valentine). A protože v Potrvá platí policejní hodina, vyplatí se dorazit včas.
 
koncert na FB: https://www.facebook.com/events/618831354830137
předprodej vstupenek: http://www.smsticket.cz/vstupenky/1855-cloud-boat-uk-post-hudba-cz.aspx


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.