Share |

Eddie Izzard Live: Vítaný zásah Vyšší moci

Přišel. Viděl. Pobavil. Praha měla konečně možnost přivítat dalšího mistra stand-upu.

Maratonský běžec (43x za 51 dnů, prosímpěkně), divadelní i filmový herec (Valkýra!), odhodlaný kandidát na starostu Londýna (2020, těšte se), hrdý „lesbian male“ (to říká on), „ztracený sedmý Python“ (to říká John Cleese), šarmantní chic elegán a vytrvalostní komik z VIP lounge. To vše je Eddie Izzard, který se svojí úspěšnou show Force Majeure po čtyřech letech cestování dorazil i k nám. 
Nutno říci, že o kousek větší zábavu si užili ti, kteří jeho kousky zase až tak dopodrobna neznají. Vše je za ta léta odzkoušeno, prověřeno, vycizelováno, autor deklamuje s lehkostí a nadhledem, ale téměř nemáte za celý večer pocit, že by se něco stalo jen tak, ad-hoc. Jakkoli, letos se mu do koncovek skečů dostal Brexit a jistě zcela nedávno i Trump, což si očividně užívá. Obě klíčová slova do monologů s gustem zakomponuje hned několikrát.
Je to takové luxusní best of --- což se dá poznat podle reakcí publika halasícího mnohdy okamžitě po prvních pár slovech, kterými Izzard promptně přepíná mezi scénkami a zdánlivě nahodile navazuje. Inu, třeba Louis CK dobře ví, proč z principu po každém turné pečlivě skartuje veškerý materiál a začíná s čistým štítem, stolem a setlistem. Jsme nicméně svědky prvotřídně zvládnutého řemesla a takové štěstí nemá člověk každý den. TOHLE je ten zásah Vyšší moci z titulku! (smajlík. tady. si. představte.)
Atmosféra je výsostně britská, nadmíru elegantní, dokonce i ten defaultní kongresácký unavený zvonek, oznamující start programu či konec pauzy, si dnes notuje v intencích Big Benu. Fakt! Pán slova je nad věcí a po pódiu přechází s grácií lva salónů. Nějak takto by dnes pravděpodobně bavil společnost Oscar Wilde, říkáte si. 
Mimochodem, zatímco před startem show prostorem tlumeně poletují ladné operní árie a slavné předehry, těsně před tím, než do dramatických reflektorů a moderní znělky Eddie nakráčí - a pak znovu po děkovačce - zní Vltava, kterou si posléze pár lidí píská ještě ve frontě u šaten. Je tomu tak i jinde? Jde o plánovaný kousek hudebního pozdravu příslušné hostitelské zemi? To bychom zjistili třeba hned druhý den v Reykjavíku. Nebyl jste někdo?? Každopádně: nice touch. 
FOLLOW MY LOGIC!
Výhodou účastníka Izzardovy show je především připravenost lingvistická, dále se hodí kompetence fonetická („Siobhan! Goddess of logical spelling!!“) a na škodu není ani základní orientace v dějepravě. I když… on vám to s chutí všechno vysvětlí sám: jak to tehdy bylo s Césarem, co ten chudák Ríša Lví srdce, co neuměl ani slovo anglicky… a ještě to vezme oklikou přes Cromwella až zpátky ke zrodu Magna Carty. 
Není divu, že ho ostrovní král komiků John Cleese vnímá jako jednoho „ze svých“. Situace, ve kterých - ideálně ve stejnou chvíli - proplétá hned několik osob a napodobuje hned několik různých hlasů, klidně i v různých jazycích, aby následně dospěl ke zcela absurdní či (zdánlivě) nelogické pointě, tak takové situace (a klidně i takhle dlouhá souvětí, cha!) mu absolutně vyhovují. 
Propojuje kousky a fragmenty, během vystoupení se osoby a události vracejí, vynořují se a opět mizí, aby třeba o hodinu později nějakou vypečenou repeticí v pravou chvíli rozsekl něco, co zdánlivě vedlo lehce do ztracena (ahoj, všudypřítomná vojevůdská slepice! A brýtro pane Steve, toho špalku se sekerou se pranic nebojte!).
Verbální čaroděj ze země Izz každopádně na nikoho nečeká a moc se s vámi nemazlí. Po rychlém audioprůzkumu auditoria (který btw poměrově nedopadá pro domácí nikterak zle) sice vysekne poklonu všem, kteří dokáží sledovat komiky v jiném než rodném jazyce, nikterak ho to však nezpomalí. To ani nápad. Tady úřaduje mistr. Poslouchejte pečlivě. Je dobré být ve střehu. 
I AM THE IZZARD KING... I CAN DO ANYTHING!
Když ještě v Karlíně fungovala nezávislá podzemní stand-up buňka Occupy Comedy, jedno jediné pravidlo pobytu u mikrofonu pro všechny vypravěče bylo --- žádná politika, žádné oplzlosti a žádné „farting jokes“. Izzard by souhlasil. Žádné prvoplánové berličky nepotřebuje. A je to velmi osvěžující. Dokonce i queer téma nechává spíše ležet ladem, jen tu a tam připomene, že jako transvestita má logické uvažování vytříbené (jak jinak). Pro pódium se narodil a úplně ho jako pana starostu v té mlze nad Temží vidíte. Prakticky by mohl i dnes večer v těch světlech a před plátnem s vlastní statickou obří podobiznou dělat a říkat vážně cokoli. Ale nedělá to. Nemusí. Nádhera. God bless.
Co se týče nasazení a rytmu, utáhnout celý večer je pro ostříleného profíka Izzardova formátu samozřejmě hračka. Chvíli možná trvalo, než jsme se od úvodní oťukávací hodiny dějepisu s "Karlíkem Prvním" dostali do řádné provozní teploty, ale pak už britský stroj jel jak po čajovém másle. Výtečná a nabušená byla prakticky celá druhá půlka, řemen následně malinko padal překomplikovanému a natahovanému přídavku s remixem Pána prstenů. Na druhou stranu, ten Tolkien je ale přesně takový. To snad ani nelze pojmout jinak. A navíc, ve chvíli, kdy hrdinný křehký motýl v závěru skeče letí (už několik dní) do dáli s cílem přivolat kýženou pomoc, v tu chvíli bingo, vesmír se spojí, v hlavě zavíří virbl, pán na podpatcích vás zase dostal a vy bez protestů podléháte. Aplaus.
Takže to byl sofistikovaný Mr. Izzard. Děkujeme. Na shledanou. Kdo je tam další? Dave Chappelle? Že by? Uvidíme. May the Fource be with us.
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.