Share |

Dublin: Céad míle fáilte romhat!

Křivolaké uličky, nízké domy s dřevěnými výlohami a všude vlající vlajky, lidé postávající na chodnících se sklenicí Guinnessu nebo Bulmers, hučící bary a rytmické tóny bodhránu, pouliční umělci. Tak to je Temple Street v Dublinu. Několik desítek kilometrů za městem se začíná zdvihat krajina posetá neolitickými hroby, plná energie a dávné historie. Vše, co někde začíná, musí ale i končit. O 200 kilometrů dále padá z dvou set metrové výšky poslední kus krajiny do Atlantiku, který svými vlnami neúprosně naráží do Cliff of Moher. Mohyly starší než Stonehenge nebo pyramidy v Gize. Céad míle fáilte romhat! Hundred thousand welcomes in Ireland!
 
„Its lovely time to Guinness“ V Dublinu rozhodně!
 
Dublin, město nízkých domů, rušných ulic přeplněních autobusy, které tvoří hlavní dopravní prostředek, je domovem piva Guinness, které má jistě do určité míry zásluhu na pozitivní náladě místních obyvatel. Čím dále od moře a slaného vzduchu a čím blíže jste k pivovaru ve vnitrozemí, o to intenzivnější karamelová vůně praženého ječmene vás dostává do správné nálady. „Its lovely time to Guinness“ hlásá reklamní slogan s usměvavým tukanem a má pravdu. Lovely time opravdu zažijete v každém „pubu“.Se sklenicí Guinnessu v ruce se zaposloucháte do tónů irskéch lidovek, jigs &reels a jednoduše vypnete. Nejlépe v Temple street a proslulém The Tempel Bar. Plná chuť Guinnessu je vytvářena praženým ječmenem a jeho smetanová pěna, i když je o hodně nižší než naše české čepice, zůstane na dně pinty a vy si prostě musíte dát další, protože tato chuť hutného černého piva typu „porter“ nebo také „stout“ je zřejmě návyková. Mimochodem, věděli jste, že načepovat pintu Guinnessu trvá okolo 119 sekund?  A ještě jeden tip. Zkuste pub Mulligan's založený už v roce 1782. Zmiňuje ho i James Joyce v textu krátké povídky Counterparts. A kde je? Kdo hledá, najde!
 
Pro milovníky architektury lze v Dublinu doporučit oblast Grand Canal, kde najdete Grand Canal Teather. Krystalicky tvořená stavba, roztříštěnou na střepy hmoty a přecházející v park červených stožárů, které končí na molu u doků. Ke Grand Canalu vás z centra přivedou 2 zajímavé mosty přes řeku Liffey, která protéká Dublinem.
 
Dublinu dejte jeden den a pak ven!
 
Pokud jste v Irsku na více dní, věnujte Dublinu jeden den a vydejte se poznávat další zelená místa ostrova. Určitě využijte nabídek některých místních cestovek, které vás dovezou k významným památkám, které jsou rozesety po celém ostrově. Z mé zkušenosti doporučuji vyrazit s Mery Gibbons, sympatickou postarší dámou v rybářském klobouku, na návštěvu 5000 let staré hrobky Newgrange v oblasti Boyne Valley. Tato energická žena ví snad vše o historii Irska, takže se rozhodně v autobuse nudit nebudete. Po cestě zastavíte na vyvýšené pláni Hill of Tara. Tak jako kdysi, když zde bylo korunováno více než 142 králů, shlížíte do kraje a vidíte 23 z celkových 32 hrabství – counties Irska.Pokud chcete vyrazit dál než 50 Km od Dublinu a poznat krajinu, která se rychle mění, jeďte do Galway.Vezme vás tam coach společnosti Galway tour, která nabízí celou řadu výletů.
 
Galway, Cliff of Moher a Connemara pony
 
Jedním z výletů, dvoudenním, je tour do Galway a oblasti Connomara a Cong. Přístavní město na opačné straně ostrova v provincii Connacht je protkané vodními  kanály a řekou. Galway tour vás po cestě vezme do hrabství Clare, kde je nádherná příroda. Zastavíte v oblasti Burren, irsky  An Bhoirrean, což v překladu znamená skalnatá země. Rozpraskaný vápencový povrch tvoří plotny s rýhami a velmi neúprosnou krajinu ke zdejší vegetaci.
 
Mezi nejkrásnější zastávky patří Cliffs of Moher, útesy na pobřeží Atlantického oceánu nebo Dolmen Polnabrone. Večer musíte rozhodně navštívit místní puby v Galway, kde je atmosféra daleko lepší než v samotném Dublinu. Hraje se v každém z nich a vy můžete přecházet z jedné strany ulice na druhou a střídat lokály a druhy irských lidovek jako kdybyste ladili rádio. Všude hrají a všude jinak. Ale vždy skvěle. A fantastická zpráva je, že Guinness je tu o euro levnější než v hlavním městě, takže si můžete užívat za 4 eura.
 
Další den v 10 hodin, ideální čas po bouřlivé noci plné irských jigs and reels a několika pintách Guinnesu, se jede na další tour do oblasti Connemary, národního parku, který se nachází při pobřeží Atlantského oceánu. Krajina se zvedá do vysokých hor, ze kterých po deštích padají vodopády do jezer pod jejich úpatím. Úzké silničky lemují keře rododendronů a fuchsií. Bílé fleky na zelených svazích není sníh ale ovce šplhající do závratných výšin. Mají na sobě červené a modré barevné skvrny, různě po těle, čímž si je místní pastevci značkují. Často také narazíte na Connemarského ponyho - jediné ryze irské plemeno koně. S řidiči a zároveň průvodci v jedné osobě si cestu opravdu užijete. Jsou zábavní, odpoví vám na všechny otázky a nikdy se s nimi nenudíte.
 
A rada na závěr, pokud letíte brzy ráno zpět domů, nechoďte raději večer už do města. Ráno byste nemuseli stihnout letadlo.
 
Více fotek naleznete na FB Adamartgallery.
Zajímavé odkazy:
Mary Gibbons Tour
Galway Tour Company


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.