Share |

Drážďanské Muzeum hygieny vám poví o lidech hodně

foto Oliver Killig

Německé muzeum hygieny je naprosto úžasná instituce. Ve velkém parku v centru Drážďan na vás čeká spousta poznání, znepokojení i zábavy.
 
Než se pustíme do toho, co je vlastně uvnitř: Muzeum je tak přátelské k návštěvníku, jak to jen jde. Dokonce mají občas dotazníkové akce, jednu protišedi zrovna potkalo, a tam se návštěvníků doptávají, zda byl personál dostatečně přátelský, měli jste dost místa na sezení a zda bylo muzeum dosti čisté. Evidentně jim na tom fakt záleží - a skutečně je rozdíl, zda kustodi dělají ksichty, jako že je obtěžujete (některá zařízení u nás), nebo zda jsou zdvořilí (tady, ale stejně tak v Zwingeru a na dalších drážďanských místech turistického zájmu). Jít do muzea je o tolik lepší, když se cítíte vítáni!
 
Ale proč sem hlavně chodit. Je to místo plné bizarních a udivujících věcí. Spíš než Muzeum hygieny je to muzeum člověka a péče o něj. Kromě spíše školních exponátů (jak vypadají plíce, kde je střevo, co je ve vlasu) tu mají spoustu lehce makabrózních exponátů z oblasti medicíny - vévodí jim železná plíce, tedy předchůdce dnešních lékařských dýchacích přístrojů. Takhle vypadá.
Na videu uvidíte porod, ve vitrínách kostry. A pak je tu samotná hygiena, což je poučné, úsměvné a zábavné. Prastaré zubní pasty, hřebeny, pra-fény, kartáče, držáček na knír... Tyhle věci se změnily ohromně a historické artefakty udiví a pobaví.
 
Kromě této stálé expozice má muzeum nestálé výstavy. Nyní běží menší výstava o tom, jak a jaká chovali lidi domácí zvířata, a souběžně výjimečná expozice na téma Obličej - na ní je ohromně zajímavých několik ukázek z kategorie "velký bratr" - postavte se taky před kameru a divte se, jak odhadne nejen vaše pohlaví a věk, ale taky třeba náladu a emoce (nasranost, údiv). Jistě že to zatím není dokonalé, ale zažít na vlastní kůži, že technika už umí tyhle sci-fi věci docela slušně, je zajímavé a poněkud znepokojující. Doporučujeme všem!
 
Deutsches Hygiene-Museum
Lingnerplatz 1, Drážďany
Otevřeno úterý-neděle 10-18 hodin
Vstupné 8 euro, rodinné 13 euro
www.dhmd.de


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.