Share |

DOPŘEJTE SVÉMU TĚLU RESTART AJURVÉDSKOU JARNÍ OČISTOU

Stav naší pokožky, lesk vlasů ba i pověstná jiskra v oku jsou důsledkem dobrého stavu našeho těla zevnitř. Nyní, s blížícím se jarem, je ideální čas na očistnou kúru. Stejně jako provádíme jarní úklidy v našich obydlích, proveďme také jeden pořádný úklid v našich tělech. Ájurvédská devítidenní očista nepředstavuje žádná muka, při kterých bychom trpěli hlady, jen speciálně složenou stravu podle našeho typu (dóši). Jídla skládající se vždy z basmati rýže, luštěnin a tepelně upravené zeleniny slouží jako kartáč pro naše střeva a věřte, že vám za tuto očistu tělo poděkuje přívalem nové energie a celkovým pocitem odlehčení, čistoty. 
 
 Některou z diet vyzkoušela snad každá z žen. Ale zkusit si, ideálně dobrovolně a z vlastního přesvědčení jarní očistu, do toho se nám už tolik nechce. Přitom to s trochou odhodlání, kulinářského umu a disciplíny může být příjemných devět dní, po kterých budeme mít samy ze sebe radost. 
Ideální je začít už tři dny před samotnou očistou, tzv. přípravnou fází, během které začneme pozvolna ubírat nevhodné potraviny a tak celkově odlehčíme (bezmasá strava, méně pečiva, žádná káva, alkohol, cukrovinky, atd.)“, vysvětluje ájurvédská terapeutka Tereza Lindauerová a dodává: „Samotná očista trvá devět dní a vychází z původního ájurvédského programu, který je založen na kombinaci luštěnin, rýže basmati a tepelně upravené zeleniny. Tuto „trojkombinaci“ je potřeba jíst vždy dohromady, funguje jako spolehlivý kartáč našich střev a vyčistí z nich za dobu 9 dnů veškeré toxiny.
Očistným procesem se tělo naladí na jaro, které je sice krásným obdobím probouzející se přírody, ale pro naše trávení také velmi citlivým obdobím. No a jak tedy na to? Upravené jídlo se může jíst denně od 7 ráno do 19. hodiny večer. Pochopitelně je vhodné jídla obměňovat, abychom si za prvé pochutnali a za druhé to měli pestré. Nejsou žádná omezení velikosti porcí, ani četnosti chodů, prostě když máme hlad, dáme si jídlo ze surovin, které odpovídají našemu typu/dóše (rozpis viz níže). K pití se doporučuje zejména voda, ne však studená – ideální je deset minut povařit v hrnci na sporáku, slít do termosky a popíjet každou půl hodinu deci vody. Z čajů jsou vhodné bylinkové a ovocné čaje, pitta ocení mátový a váta s kaphou zázvorový čaj. Zakázané jsou čaje černé a zelené, káva, alkohol, limonády, ovocné šťávy, atd. 
Z tuků je nejvhodnější přepuštěné máslo – ghí, či olivový olej a jídla upravovat šetrně – dušením, pečením, či vařením. 
 

 
Příklad receptu vhodného odlehčeného jídla:
Rozehřejete oříšek ghí nejlépe v hrnci s tlustým dnem, na ghí orestujeme zeleninu vhodnou pro náš typ a dusíme pozvolna dokud zelenina nepustí co nejvíce šťávy (cca 10 – 15 minut). Následně přidáme červenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem. Dusíme na mírném plameni dokud nezměkne čočka a dochutíme pro nás vhodným kořením. Přílohou rýže basmati. 
 
***
 
Mgr. Tereza Lindauerová vystudovala fakultu Dálného východu na Filosofické fakultě v Praze a původně ji to vlastně táhlo k čínské medicíně. Během objevování tajů fungování čínské medicíny se Tereza dostala k ajurvédě a bylo jasno. Ta ji svou zdánlivou jednoduchostí zcela učarovala a ve spojení s jógou, kterou už mnoho let praktikuje, to byla kombinace, která ji nadchla a nadšení trvá dodnes. Své ajurvédské znalosti sbírala nejprve jako samouk, vlastně začala ajurvédským vařením a kurzem indické kuchyně, pak se ale zamilovala do masáží a ajurvédských procedur, které se rozhodla zblízka si prohlédnout a studovat na Srí Lance, kterou si rychle oblíbila. V Čechách je Tereza věrnou následovnicí MUDr. Martiny Ziskové, kterou uznává a respektuje nejen jako ajurvédského odborníka, ale i skvělého člověka, který jí pomáhá na cestě za poznáním. V současné době se Tereza zaměřuje na ajurvédskou diagnostiku  - pomocí pulzu díky níž určuje individuální konstituci svých klientů a pak jim na míru vytváří plán na životní styl, stravování, cvičení atd. Právě to je totiž základem ajurvédy, žijte, jezte a užívejte koření a byliny podle své konstituce a máte naději, že váš život bude zdravý a plnohodnotný. Dále dělá ajurvédské masáže a také víkendy, kde se snaží jednoduše propojit základy ajurvédy a jógy. A co Tereze na ajurvédě učarovalo nejvíc? Tenhle 5 tisíc let starý systém není žádné dogma - můžete ho začlenit do života celý, nebo jen pár procent a vždy to má dobrý efekt a umí obohatit váš život.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.