Share |

Dokument Nic jako dřív jde do kin s cenou z Jednoho světa

Získal zvláštní uznání Poroty České soutěže na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět a ve čtvrtek 22. března vstupuje do české kinodistribuce. Svůj dokumentární film Nic jako dřív doprovodí režisérské duo Lukáš Kokeš a Klára Tasovská i v rámci tour po filmových klubech a na regionálních projekcích Jednoho světa.
 
Dokumentární pohled do života teenagerů, kteří musí dospět dřív, než by sami chtěli, natáčeli režiséři v pohraničním Varnsdorfu. Film zachycuje čtyři dospívající hrdiny, kteří před natáčením vzešli z castingu, v situacích, kdy středoškolskou bezstarostnost pomalu střídá úzkost z blížícího se vykročení do světa dospělých. Kamera je s postavami většinu času téměř srostlá a zblízka vtahuje diváka dovnitř do světa jednotlivých hrdinů.
 
Natáčení probíhalo v minimálním štábu tak, aby hlavní hrdiny přítomnost cizích osob co nejméně rušila. Snažili jsme se být neviditelní. Chtěli jsme zachytit bezprostřední situace, reakce, dialogy. S koncepcí kameramanského snímání Nic jako dřív úzce souvisí i styl střihové skladby filmu. Během natáčení každé scény jsme v hlavě měli už určitou představu o tom, jak ji zhruba budeme stříhat. Někdy jsme třeba hodinu čekali na pár letmých gest, které jsme potřebovali do logiky střihu. Šlo nám o vytvoření autentického obrazu situací a přitom jsme nechtěli přijít o možnosti filmového vyprávění – dynamického střihu a uvědomělé kamery,“ řekli o způsobu natáčení režiséři Lukáš Kokeš a Klára Tasovská.
 
Film vznikal tři roky, za tu dobu bylo natočeno 160 hodin materiálu v rámci 85 natáčecích dnů. „Ve střižně jsme film měli rok. To samozřejmě neznamená dennodenní práci, ale ten čas je důležitý pro vymýšlení různých verzí řazení, zkoušení slepých uliček, vracení se na začátek, přeskupování, odkrajování, cizelování scén. Mnoho festivalově nejúspěšnějších evropských dokumentů má za sebou až dvouleté intervaly ve střižně. Tenhle typ filmu potřebuje svůj čas, aby ve střižně pod vedením střihače vyrostl do co možná nejideálnějšího tvaru,“ doplnili režiséři.
 
„Po zhlédnutí kompletní verze bylo zřejmé, že Nic jako dřív je dokument vymykající se českému standardu, především z hlediska čistoty a čitelnosti autorského záměru a z hlediska svého stylu. Bylo zřejmé, že jde o dílo splňující požadavky velkých festivalů, a tento fakt byl potvrzen světovou premiérou na nejprestižnější evropské dokumentární přehlídce IDFA v Amsterdamu. Za sebe doufám, že dalším krokem na cestě filmu k divákům bude úspěšná kinodistribuce pod labelem AČFK, protože tento dokument se může směle rovnat velkým filmům ze světových festivalů, dokumentům se zásadním tématem natočeným vytříbeným režisérským stylem,“ řekl Jan Jílek, hlavní dramaturg AČFK.
 
Film Nic jako dřív vznikl v koprodukci společností HBO Europe a Nutprodukce, distributorem v České republice je Asociace českých filmových klubů.

 
Ohlasy z médií
Nic jako dřív je nepochybně jednou z ozdob letošního festivalu Jeden svět. (…)Během hodiny a půl se těmto tak trochu „ztraceným“ lidem podíváme skoro až na duši, vyslechneme soukromé konverzace a zažijeme s nimi jeden z největších zvratů v životě. A přitom se i zasmějeme… což je nedocenitelné.“ (Alexandra Tinková, Červený koberec)
 
„I když jsou jejich jména známá spíše užšímu okruhu filmových nadšenců než široké veřejnosti, je možné bez nadsázky tvrdit, že tvůrčí tandem Klára Tasovská a Lukáš Kokeš patří mezi tuzemské nejprogresivnější filmaře.“ (Bohdan Bláhovec, Český rozhlas Vltava)
 
Film je ve srovnání s velkými, dramatickými prostředími jako válka nebo špičkový sport civilní; neukazuje výjimečnost, nýbrž každodennost. Jeho síla tkví v tom, že podává zprávu o tom, jak žijí mladí příslušníci sociální vrstvy, se kterou většina ze středostavovských diváků dokumentárních filmů nikdy nepřijde do styku. A v době, kdy většina lidí místo tradičních politických stran volí populisty, je to velmi cenná sonda.“ (Petr Horký, Respekt)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.