Share |

Dokument Monuments je nevšedním pohledem na obrovské balkánské památníky

Monumentální stavby byly pro komunistické režimy typické. Po stopách čtyř památníků ze šedesátých a sedmdesátých let, se na Balkán vydal mladý slovenský fotograf Peter Mercell. Na více než čtyři tisíce kilometrů dlouho cestu si k sobě přizval i skateboardisty Riša Turyho, Przemka Hiplera a Igora Hanečáka, což dalo za vznik jedinečnému cestopisně-skateboardovému dokumentu točeného na telefon. Premiéra i s vernisáží fotek se uskuteční v pražském kině Atlas 25. února od 18 hodin.
 
Vzít auto a vyrazit jen podle GPS souřadnic na Balkán objevovat monumentální komunistické památníky, často skryté v kopcích mimo zpevněné silnice, to byl plán Petera Mercella v létě loňského roku. Nápad vyrazit po těchto intergalaktických památnících nosil v hlavě několik let. Od chvíle, kdy spatřil fotky památníků na webu, věděl, že musí naložit auto a vyrazi.  Druhý rozměr jeho nápadu dalo osazenstvo vozu. Tři různorodí skateboardisté ze Slovenska a Polska, kteří jeli do neznáma na nekonečnou cestu zkusit, jestli půjde na místech třeba jen vyfotit a natočit nějaký trik.
 
Stala se ti asi nejkrásnější věc, živí tě tvůj koníček. Jak se ti to povedlo?
 
Abych řekl pravdu, ani sám nevím. Asi je to tím, že jsem se od svých dvanácti let nezastavil a v jednom kuse něco dělám a produkuji. Vlastně přes skejt jsem se dostal k focení a teď je to moje práce, dokumentuji skateboarding pro Board magazín, což je vlastně poslední magazín, který u nás vychází pravidelně už 22 let.
 
 
Na co jsi nejvíce pyšný?
 
Těžká otázka. Nejspíš na to, že stále žiju a mám okolo sebe skvělé lidi a rodinu.
 
 
Někteří lidé čekají i celý život na svůj první velký film. Tobě je 26 a ve čtvrtek má premiéru 
tvůj dokument MONUMENTS. Přijde mi to až k neuvěření. 
 
Mně to přijde taky neuvěřitelné. Je to takový short dokument, má 25 minut a celý se to točil na iPhone s objektivem Black eye. Střih jsem si vzal na starosti já, dramaturgii Martin Malo, animace a design neskutečně talentovaný Juraj Zajačka a o zvuk se postaral Gregor Hanes. Ten nás donutil celý dokument předabovat, protože zvuk z mobilu není žádné terno. A nemůžu zapomenout na mojí skvělou přítelkyni, která mi pomáhala s textem, předklady a přepisy titulků. Celý film byl týmová práce nás všech, za to děkuju.
 
 
Kdo přišel s nápadem, že zrovna komunistické památníky?
 
Přišel jsem s ním já. V roce 2012 jsem viděl blog Sama Partaixe. Byl to žebříček nejvíc šílených staveb pro skateboarding, kde se nacházel i monument v Ilirské Bistrici. Tady to všechno začalo. Následně jsme koncem roku 2013 naplánovali tour s Darkslidem po Chorvatsku a po cestě jsme se zastavili v slovinské Ilirské Bistrici. Zjistili jsme, že monument je totálně nejezditelný. Bez fotky jsem však odejít nechtěl. Nacvakal jsem tam pár lifestyle fotek s Igorem Hanečákem, který shodou okolností účinkuje i v Monuments. Když jsem se vrátil z tour, fotky s Igorem jsem zapojil do soutěže Foto Roku 2014. Vybrali mě do finále a moje fotky spolu s fotkami ostatních finalistů měsíc zdobily Hviezdoslavovo náměstí v Bratislavě. Byl jsem tehdy strašně rád, že mezinárodní porota v takovéto soutěži vybrala do finále právě skateboarding. To byl asi první popud, že chci a musím udělat něco většího.
 
 
Posadit 3 mladý skejťáky do auta chce podle mého odvahu. Bylo těžké kluky zorganizovat?
 
My jsme, až na Poláka Przemka Hipplera, všichni stejně staří. Nebyl to vůbec problém organizovat. Známe se dlouho, věděl jsem, že všechno klapne a všichni budou připraveni, jak jsem potřeboval.
 
 
 
Premiéru filmu doprovází vernisáž fotek. Čím jsou speciální?
 
Speciální jsou svojí konstrukcí, kterou jsem si sám sestrojil. Pod dozorem firmy Fomei, které patří velký dík, protože bez ní by realizace nebyla možná. Fotky svítí a jsou uloženy do hliníkového rámu, který bude stát na fotografických stativech. Blesky osvětlují fotku při vzniku, teď budou osvětlovat už hotovou fotku. Výsledek mě neskutečně baví, i když jsem si při stavbě párkrát nadával: „Peťo, co jsi si to zase vymyslel...“. Teď jsem rád, že jsem to dotáhnul do konce. Fotografie můžete vidět v kině v Praze, Varšavě a Zvoleně, během premiér. Poté ještě na putovní výstavě. Chci oslovit nějakou galerii, zda by ne měla o fotky zájem, a taktéž se rýsuje pár dalších eventů, kde si fotky budete moci prohlédnout. Jedna fotka má dokonce audiovizuální rozměr. Je to fotka Igora Hanečáka z Podgaric Monumentu, tuto fotku najdete dlouhodobě od 21.3. v kamenném obchodě Darkslide.cz, kde kromě toho, že budete moci fotku vidět, jí i uslyšíte. Těším se, co na to lidi řeknou.
 
 
Jako jeden z mála mladých lidí nepřestáváš ve svém životě lovit. Ať to jsou zážitky, fotky nebo cestování. Co plánuješ dál?
 
Momentálně pracuji na dalším projektu. Stále se rozhoduji, jestli prozkoumat Finsko, nebo Moldavsko – aktuálně probíhá sbírka na stránce: http://bit.ly/1Vy2AbK, kde se dají zakoupit fotky z Monuments a tím mi lidé přispějí na můj další projekt. Každému, kdo přispěje, neskutečně děkuji, protože bez peněz se v dnešním světě nedá dělat nic.
 
 
Premiéra i s vernisáží fotek se uskuteční v pražském kině Atlas 25. února od 18 hodin. Pokud jí nestihnete, zkuste projekci na následné afterparty v klubu Neone, kde zahrají DJ Lucky Boy a Akvamen.
 
web: skatemonuments.eu
trailer: vimeo.com/150948154
fb event: facebook.com/events/1537283183230807/
media pack: bit.ly/1Xi1rdd
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.