Share |

Do Rudolfina míří melodie z počítačových her

foto: pořadatel akce

Call of Duty, World of Warcraft nebo Final Fantasy – kultovní hry se teď představí trochu jinak. V hlavní roli bude hudba: pražské Rudolfinum rozezní 12. 5. 2018 výjimečný koncert GAMES v podání Filmové filharmonie, premiérově zazní i český herní hit Kingdom Come: Deliverance.
 
Mnoho ikonických hudebních motivů, doprovázejících zážitky herních nadšenců po celém světě, zazní v České republice vůbec poprvé. Na své si přijdou ale i ti, kteří počítačovým hrám příliš neholdují. Filmová filharmonie se totiž specializuje především na filmovou hudbu – a ta má podle ředitele Matěje Lehára k té herní velice blízko: „Chceme dokázat, že hudba z počítačových nebo konzolových her je stejně epická a propracovaná jako soundtracky k filmům. Věříme, že si své posluchače najde.
 
Hvězdná sestava s českým herním hitem Kingdom Come: Deliverance
Jedním z vrcholů večera bude uvedení hudby ze žhavé novinky Kingdom Come: Deliverance. Hra ze středověkého prostředí českých zemí zaujala celý svět. Autor hudby Jan Valta navíc speciálně pro koncert GAMES vytvoří koncertní suitu.
Výčet dalších skladeb koncertu je také hvězdný: hry jako Battlefield, Call of Duty, World of Warcraft, Final Fantasy, Civilization nebo česká Mafia znají alespoň podle názvu i mnozí „nehráči“. Koncert je tak příležitostí vychutnat si vynikající a pro koncertní pódia netradiční symfonickou hudbu – ať už má člověk odehrané stovky hodin nebo ho počítačové hry nelákají.
 
„Ze sluchátek to není ono.“
Velký symfonický orchestr v 80členném obsazení bude doplněn pěveckým sborem. „Naším cílem je ukázat hudbu v co nejdokonalejším provedení. Pokud soundtracky z počítačových her posloucháte na internetu ve sluchátkách, během koncertu pochopíte, že živá hudba přináší i mnohem větší emoce,“ slibuje ředitel Matěj Lehár.
 
Orchestr Filmová filharmonie se věnuje především filmové hudbě a v minulosti přinesl několik tematických koncertů ze sci-fi nebo fantasy filmových hitů. Teď se pokusí posluchače přesvědčit, že svůj prostor si zaslouží i počítačové hry, které se svou rozmanitostí v dnešní době přibližují filmovému průmyslu a v některých ohledech jej i převyšují, hudba z nich však není tak oceňována, jak by si zasloužila.
 
Večerem bude provázet Mikoláš Tuček, přední český herní novinář a televizní moderátor. Vstupenky na koncert GAMES 12. května 2018 si můžete zakoupit již nyní v síti Ticketpro. Více informací o Filmové filharmonii najdete na jejích sociálních sítích a http://www.filmharmonie.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.