Share |

Do Prahy zavítá spisovatel Alexis Jenni jako host veletrhu Svět knihy

foto: pořadatel akce

Jako čestný host knižního veletrhu Svět knihy do Prahy zavítá francouzský spisovatel Alexis Jenni – autor románu „Francouzské umění válečné“, za který v roce 2011 obdržel prestižní Goncourtovu cenu

Kniha vychází nyní v nakladatelství Argo, které se specializuje na překladovou literaturu a na české literární scéně působí již jednadvacet let. Román vypráví životní příběh bývalého vojáka Victoriena Salagnona, který si během půlstoletí prošel válečnými konflikty od druhé světové války, přes válku v Indočíně až po válku v Alžírsku. Francouzské umění válečné osciluje mezi Salagnonovými vzpomínkami na život v armádě a esejí, Jenni nešetří kritikou armádních metod, Francie jako země s velikášskými sklony a absurdními cíly. Autorovo nepříjemné prohrabování se minulostí však slouží hlavně k reflektování současných problémů ve francouzské společnosti a připomínce, jak nebezpečné a nesmyslné je historii zjednodušovat.

Video upoutávku na román naleznete ZDE.

PROGRAM:
17. 5. 2013, 18:30 literární debata v Kině 35 (francouzsky, simultánní tlumočení, vstup zdarma), moderuje Pavlína Kvapilová, ukázky čte Lukáš Hejlík. Následuje autogramiáda a sklenka vína s autorem. Místo: Francouzský institut v Praze, Štěpánská 35, Praha 1.

18. 5. 2013, 14:00 představení knihy a debata s Alexisem Jennim na knižním veletrhu, následuje autogramiáda na stánku nakladatelství Argo (L407). Místo: Svět knihy – Výstaviště, Komorní sál, Praha 7.

Biografie autora: 
Alexis Jenni se narodil v roce 1963 v Lyonu, kde žije dodnes. Povoláním je učitel biologie. Francouzské umění válečné je jeho první vydaný román, za který dostal v roce 2011 rovnou prestižní Goncourtovu cenu. Tento román vykresluje 50 let francouzské vojenské historie. Podobně jako hrdina jeho knihy Victorien Salagnon se ve volném čase věnuje kreslení a pravidelně publikuje na svém blogu Voyages pas très loin http://jalexis2.blogspot.fr/). 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.