Share |

DO PRAHY MÍŘÍ OBALY Z CELÉHO SVĚTA

Soutěž Young Package hlásí enormní nárůst přihlášek ze zahraničí.
Do 21. ročníku se hlásí hlavně umělci z USA, Indie a Číny.

Mezinárodní soutěž obalového designu Young Package zaznamenává velký počet přihlášek ze zahraničí. Soutěže, kterou od roku 1996 vyhlašuje společnost Model Obaly, se každoročně účastní několik stovek studentů a designérů z celého světa. Letošním tématem je PACKAGE UNLIMITED podporující myšlenku obalů na více použití. Studenti odevzdávají své návrhy na víceúčelové obaly do 25. března 2016.

Každoročně se snažíme motivovat studenty a designéry z celého světa tak, aby se nad oborem prakticky zamýšleli, uplatňovali získané teoretické znalosti a sami se tak posouvali vpřed,“ říká k hlavní náplni soutěže Radka Machalická, manažerka soutěže a šéfredaktorka portálu CZECHDESIGN.CZ.

Oproti loňskému roku registrujeme o 40 % více přihlášek ze zahraničí. Nejvíce se zatím hlásí studenti z USA, Indie, Číny, Ruska a Velké Británie. Takový zájem mladých tvůrců ze zahraničí nás velmi těší, a to i přesto, že se na nejvyšších příčkách v posledních letech umístili převážně studenti z českých škol. Bude proto zajímavé sledovat letošní stupně vítězů“ dodává.

ODPOVĚDNÉ TÉMA S PŘESAHEM DO EKOLOGIE
Proč zrovna PACKAGE UNLIMITED: „Obalový design má své specifické místo nejen v designu, marketingu a dopravě, ale také značnou měrou ovlivňuje životní prostředí. Papírový odpad tvoří zhruba 25% z domovního odpadu a nelze recyklovat do nekonečna. Proto jsme zvolili takové téma, které může množství obalu v odpadu zmenšit a zároveň přinese spotřebitelům další využití,“ vysvětluje Jana Vinšová, manažerka organizace CZECHDESIGN, které soutěž od roku 2009 pořádá.

STUDIO OKOLO VYTVOŘILO VIZUÁLNÍ STYL, KTERÝ SPLŇUJE PODMÍNKY SOUTĚŽE
„Téma nás velmi zaujalo a vytvářet grafiku na soutěž s takovýmto tématem jsme vnímali jako výzvu. Chtěli jsme, aby byla grafika se soutěží více propojena, stala se její součástí. Přehnaně řečeno, aby sama splňovala kritéria a zadání,“ říkají grafičtí designéři Matěj Činčera a Jan Kloss ze studia OKOLO, kteří jsou autoři vizuálního stylu 21. ročníku soutěže. Kromě grafiky vytvořili i plakát soutěže, který plní nejen informační funkci, ale je oboustranný a po složení funguje jako obal na knihu.

SOUTĚŽ YOUNG PACKAGE
Soutěž je určena studentům a mladým designérům do 30 let věku. Young Package je rozdělena do dvou kategorií:

Do první mohou svá díla přihlašovat studenti vysokých a vyšších odborných škol stejně jako mladí designéři do 30 let. Druhá kategorie je určena studentům středních škol. Na výherce čeká odměna 75 000 Kč a jeden z nich bude po vyhlášení vybrán firmou Model Obaly na 3týdenní honorovanou stáž v jejím inovačním centru. Ostatní ocenění se mohou těšit na věcné ceny od partnerů soutěže. Také v letošním roce bude udělena zvláštní cena CZECHDESIGNU a cena poroty.

V POROTĚ ZASEDNOU ZÁSTUPCI LEGO A IKEA
V porotě 21. ročníku mezinárodní soutěže Young Package zasedne tisková mluvčí Zdeňka Pecková z IKEA a obalový designér Lukáš Brza ze společnosti LEGO. Předsedou poroty je již tradičně obalový designér Jan Činčera, zakladatel stejnojmenného obalového studia. Pětici porotců doplní také Michal Marko a Michal Šafář, kteří v soutěži v minulých letech zabodovali a umístili se na vysokých příčkách.

Soutěžící se mohou registrovat pomocí online registračního formuláře na stránkách mlady-obal.cz a poté zasílají své práce poštou na adresu organizátora. Deadline pro zaslání soutěžních prací je 25. března 2016.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.