Share |

Dnes začíná festival vědeckých filmů Life Sciences Film Festival

17.10.2016-23.10.2016
foto: pořadatel akce

Kde jsou hranice růstu a potravinové soběstačnosti? Mohou být finská řešení inspirací také pro naši energetiku? Vybudí náš mozek více pohled na jídlo nebo na sex? Kdy je potrava lékem a kdy se mění v jed? Na takové a další otázky nabídne odpovědi Life Sciences Film Festival určený pro všechny, které zajímají souvislosti ohledně výživy, produkce potravin a udržitelného rozvoje světa kolem nás.
 
6. ročník filmového festivalu LIFE SCIENCES FILM FESTIVAL se bude konat v týdnu od 17. do 23. 10. Jeho soutěžní část proběhne v kampusu České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole (Kamýcká 129). Veřejnost může ve Velké aule zdarma navštívit projekci kteréhokoli filmu z programu festivalu.
 
Letos pořadatelé do hlavní soutěže vybrali 28 dokumentárních filmů, mezi nimiž se rozhodne o držiteli Velké ceny LSFF. Jsou mezi nimi filmy o tématech souvisejících s řešením potravinové a energetické krize, pesticidech, mikrobiomu či využití nových technologií v produkci potravin. Dramaturgii festivalu se letos podařilo vybrat filmy nahlížející na jídlo z nejrůznějších pohledů. Film „Potřeba masa“ (http://lsff.cz/marijn-frank-potreba-masa/) vtipným způsobem zkoumá téměř až intimní vztah, který leckdo z nás k této potravině má. Ve filmu „Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí“ zase tvůrci burcují před množstvím pesticidů v prostředí a následky, které to může mít na zdraví bezbranných dětí (http://lsff.cz/jedy-kolem-nas-deti-v-nebezpeci/). Úžasný svět bakterií v našich útrobách a o tom, jak jsou pro nás důležité, objevíte ve filmu „Na to musíte mít žaludek“. /PROGRAM/
 
Festival oficiálně zahájí rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc., dr. h. c., v pondělí 17. 10. v 15:00 před filmem „Právo obdělávat půdu“. Po něm proběhne diskuse na téma „Kam s tebou, česká potravino“. Diskusi moderuje Marek Janáč (časopis Vesmír).
 
Během festivalu proběhne i řada diskusí a doprovodných seminářů. Skvěle obsazená bude hned ta úvodní (pondělí 17. 10., 10:50) – o tématu „Slunce, nebo atom? Energie zítřka“ v bloku Technické fakulty bude hovořit např. Ing. Dana Drábová, Ph.D., předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Zajímavou diskusi slibuje i čtvrteční program, kde prof. Václav Bělohradský povede diskusi o osobní vs. společenské odpovědnosti tváří v tvář ekologické krizi.
 
Festival také přivítá několik zahraničních hostů. Budou to:

  • Timothy Barksdale, USA (režisér filmu „Boj na tokaništi“). Tvůrce nejrozsáhlejší knihovny nahrávek severoamerických ptáků.
  • Nina Pulkkis, Finsko (režisérka série „Budoucnost Finska“). V programu LSFF jsou hned čtyři díly tohoto finského dokumentárního seriálu o vědě ve Finsku. V soutěži jsou dva film: Dřevo, základ prosperity a „Energie zítřka“.
  • James Dunbar, Velká Británie (režisér filmu Včely samotářky). Promluví během bloku „O včelách a lidech“ během Food Filme Festu v NTK.
  • Ute de Groot, Německo (film „Hon za potravinami“).
  • Joris van der Kamp, Nizozemí (film „Farmáři půdy“).

 
Life Sciences Film Festival ovšem neskončí středečním předáváním cen. Od pátku 21. do neděle 23. 10. festival pokračuje v Národní technické knihovně a Kampusu Dejvice. Doprovodný program FOOD FILM FEST (www.foodfilmfest.cz) shrne to nejlepší z letošního ročníku LSFF a přidá i ledacos navíc. Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu a skvělý popularizátor gastronomických témat, se bude v Ballingově sále Národní technické knihovny ptát předních odborníků, jak „to s tím jídlem vlastně je“. Hosté slibují vhled z nejrůznějších stran: dr. Radkin Honzák bude hovořit o  psychické rovině, prof. Jiří Horáček o neurologické dimenzi, prof. Jaroslav Petr a prof. Jana Hajšlová o zdravotních rizicích. Velmi zajímavý program nabídne diskuse po filmu „Potřeb masa“, kde se s Romanem Vaňkem zamyslíme nad tím, co říká věda sporu mezi vegetariány a „masožravci“.
 
V sobotu 22. 10. se můžete těšit na venkovní Street Food & Science (http://www.foodfilmfest.cz/street-food-science/). Na prostranství před NTK najdete od 11 do 20 hodin více než 40 stánků, kde budete moct ochutnat ledacos z toho, co jste viděli na plátně.
 
Life Sciences Film Festival je určen všem zvědavým lidem, kteří se chtějí na svět potravin a výživy podívat z někdy nečekaných úhlů pohledu. „Těším se, že letošní ročník, který opět otvírá velmi aktuální témata, otevře prostor pro setkání vědy a filmu, prodchnutý atmosférou inspirující ke sdílení a rozvíjení nových myšlenek, k diskusím, ale hlavně ke sdílení radosti z dobrodružství poznání,“ říká rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc., dr. h. c.
 
Filmový pohled totiž dokáže srozumitelně přiblížit i ta nejsložitější témata. „Praha 6 je jedinečná svou koncentrací univerzit a vědeckých pracovišť. S Life Sciences Film Festivalem spolupracujeme již od jeho založení v roce 2011. Tato prestižní přehlídka dokumentárních filmů totiž tvoří jedinečný prostor pro popularizaci vědy,“ říká starosta MČ Praha 6 Mgr. Ondřej Kolář.
 
Pořadateli festivalu je ČZU a Harvest Films, z. s., Letošní novinkou je umístění všech festivalových projekcí do auly ČZU. Life Sciences Film Festival se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Projekt je realizován s finanční podporou Ministerstva zemědělství.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.