Share |

Dnes večer začíná židovský svátek Pesach

 
Dnešním večerem začíná pro Židy celého světa jeden z nejvýznamnějších svátků v roce: Pesach, svátek jara a nekvašených chlebů. Tento osmidenní svátek je připomínkou událostí podrobně popsaných ve Starém Zákoně.
Podle vyprávění se Židé postupně stali otroky v zemi egyptské, museli tvrdě pracovat a trpět utlačování. Jejich zachráncem se stal Mojžíš, židovké dítě nalezené v košíku a vychované ve faraonově paláci, který nakonec po řadě vyjednávání s faraonem vyvedl syny Izraele z otroctví do svobodného života. Vlastně je ale přivedl do pouště, kde následně putovali čtyřicet let, během nichž došlo ke klíčovým událostem, formujícím judaismus, jak ho známe dnes. Právě tady došlo k předání Desatera na hoře Sinaj, získání učení Tóry, popisu stavby první židovské přenosné svatyně a ustanovení mnoha židovských rituálů. V poušti také pravidelně docházelo k přeháňkám z many, kterou se Židé živili. Exodus však trval dlouho a tak se reptající Židé uchýlili ke stavbě modly, zlatého telete, symbol toho, že židovský národ dočasně ztratil naději na návrat do své země a přestal věřit v existenci nehmotného boha.
Stalo se ještě mnoho dramatických věcí. Všechny tyto události nakonec vedly ke stmelení židovské víry a proto má svátek Pesach své pevné místo v židovském kalendáři.
Dnes jsou tyto okolnosti symbolicky připomínáne během slavnostní večeře, které se říká seder. Jde o několikahodinovou večeři s přesně daným řádem (ostatně slovo seder znamená pořádek, řád), během které si židovské rodiny a komunity především připomínají, že svoboda není samozřejmostí, musí se o ni bojovat, ale když ji nakonec získáme, uvalíme na sebe také nesmírnou zodpovědnost.
Nabízejí se další otázky: jakou cenu platíme dnes za svobodu a demokracii? Máme skutečnou svobodu nebo jen její iluzi? Co znamená být Židem či muslimem v moderním světě? A mnoho dalších.
 
Přeji všem krásné prožití svátku Pesach a hezké Velikonoce!
 
Další informace o svátku Pesach a o průběhu pesachové večeře najdete zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Passover
 
 
foto daphna_bub / sxc.hu


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.