Share |

Dnes slavíme: Výročí počítačové myši

Applovská myš model 2013 - žádné kuličky, dráty ani bordel. Jiné mají ergonomičtější tvar, ale tahle je hezčí:-D / foto JK

V prosinci 1968 byla představena první počítačová myš. Vymyslel ji americký vědec Doug Engelbart - ten ukázal její první prototyp už před 50 lety, tedy v roce 1963.
Myš se vyvinula z trackballu, který starší z nás znají ještě z některých počítačů. Na rozdíl od trackballu měla ale obal v podobě krabičky a také drát, jehož podoba s ocáskem dala zařízení později jméno. Až do roku 1984 se ale nijak masově neužívala, mezi veřejnost ji dostala až forma Apple a počítač Macintosh 128k. Počítačový publicista John C. Dvorak tehdy napsal sloupek, ve kterém předvídal, že zavedení myši povede k pádu Macintoshe. Haha.
 
Zajímavé je, že Engelbart dopadl podobně, jako řada vědců u nás a jinde ve východním bloku, a za svůj skvělý vynález nikdy nedostal pořádně zaplaceno: Patent a peníze shrábl jeho zaměstnavatel Stanford Research Institute (nyní SRI International).
 
 
Myši původního typu měly dvě kolečka, která na sebe byla kolmá. Později se zavedla kulička, jejíž zásadní životní misí bylo chytat na sebe všechen bordel z kancelářského stolu a deptat tak uživatele. Následovalo snímání pomocí světelního paprsku a bezdrátové myšky na baterie. Paralelně se rozvíjejí stále chytřejší trackpady a stále jemnější dotykové displeje, které dávají tušit, že myš tu s námi není navždy, ale zatím její dny ještě neskončily. 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.