Share |

Dnes má premiéru hra Jižák, město snů

foto: Black Bee

Festival Street For Art dělá z Jižáku město snů

Teenageři v divadelní hře Jižák, město snů přemýšlejí o budoucnosti své čtvrti, pryč se stěhovat nechtějí. Světová premiéra inscenace proběhne dnes, 23. května v rámci festivalu Street For Art 2012 v symbolických kulisách: pro účely festivalu se otevřelo dočasné Divadlo Šnek přímo na stanici metra Opatov. Hrát se tu bude do 26. května.

„Už víme, jak to tady probíhá, na co si dávat bacha a z čeho si dělat legraci,“ glosuje třináctiletý Adam každodenní život na Jižním Městě. Spolu s dalšími pěti teenagery se podílí na přípravě divadelně-filmového projektu Jižák, město snů. Pod dohledem profesionálního realizačního týmu režisérky Petry Tejnorové tvoří inscenaci na pomezí dokumentu a sci-fi jako mozaiku skutečných zážitků, zkušeností i představ o budoucnosti. Názory mladé šestice se různí, v hodnocení sídlištního života ale převažují pozitiva. „Kdybych měla žít v Praze, tak asi tady. Je to výborný místo,“ říká šestnáctiletá Viki. Spolu s ostatními teenagery v divadelní hře nabourává stereotypní vidění sídliště jako šedivého a nezajímavého místa k životu.

Jižák, město snů: sonda do života největšího pražského sídliště
Stanicí metra Opatov projdou denně desetitisíce lidí. Minulý týden čekalo cestující překvapení: betonová rampa spojující dvě úrovně zastávky dostala nový, červený nátěr a v její těsné blízkosti vyrostlo během několika dnů divadlo z dřevěných palet a překližek. Dočasné Divadlo Šnek hostí festival Street For Art 2012, jehož hlavním tématem je lokální kultura a vztah k místu, kde žijeme. Právě o vztahu k místu je i hra Jižák, město snů. „Kultury je na Jižním Městě hodně, jen je občas málo vidět,“ vysvětluje kreativní ředitel festivalu David Kašpar a dodává: „Je důležité si připomínat, že kultura není jenom Národní divadlo. Má mnoho podob a je všude kolem nás: v místním klubu či divadle, v hospodě, na ulici nebo na stanici metra. Prostřednictvím divadelní inscenace chceme podniknout opravdu hlubinnou sondu do života této svébytné čtvrti a dozvědět se, jak ji vnímají a jaký vztah k ní mají místní teenageři.“ Pro realizaci organizátoři oslovili zkušené profesionály Petru Tejnorovou, Lukáše Jiřičku nebo Jana Buriana, kteří stojí třeba za My Funny Games v DISKu nebo Modrovousem v Dejvicích. Ti si pak pro spolupráci vybrali 6 místních dětí ve věku 10-16 let.

Za dějem hry stojí „odborníci všedního dne“

„Hrdiny-herci jsou odborníci všedního dne, tedy teenageři, kteří mohou vypovídat o svých životech, snech a zkušenostech s touto autonomní městskou částí“, popisuje režisérka Petra Tejnorová. Inscenace nemá předem daný scénář, děj vykrystalizoval postupně z mnoha hodin rozhovorů a workshopů, během kterých šestice protagonistů popisovala na jedné straně své zážitky, názory a zkušenosti, na straně druhé se zamýšlela nad vizí Jižního Města v několik staletí vzdálené budoucnosti. Jak se tedy mladým lidem na sídlišti žije? Adam a Jakub oceňují, že se na ‚Jižáku‘ dobře „přemýšlí a utíká,“ zatímco centrum města je hektické a stísněné. Viki zase děsí sídlištní bloky, které se v neměnných vzorcích opakují a člověk se v nich snadno ztratí. Na příkladu její rodiny (otec i matka pochází z Vietnamu) se také dozvídáme, jak vypadá kulturní integrace v praxi. Oblíbené vietnamské karaoke se rozbilo, a tak si maminka zpívá Elány, zatímco tatínek hraje tenis o zeď a Viki při tom všem poslouchá Bobbyho McFerrina. Malá anekdota vykresluje, co je pro inscenaci charakteristické: jde proti ustáleným představám a nabízí nové úhly pohledu.

Divadlo Šnek bude na metru Opatov stát až do soboty, divadelně-filmová inscenace Jižák, město snů má premiéru ve středu 23. května ve 20:00. Poté ji čekají ještě tři reprízy.
 
www.streetforart.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.