Share |

Dnes je vernisáž výstavy Barbory Kleinhamplové Úvahy v kruhu

foto: Galerie Kostka

Podle psychoanalýzy ovládá náš život traumatická touha (pud k smrti), která se vymyká společenským normám, v důsledku je ohrožuje a umožňuje jejich proměnu. Je podmínkou naší svobody jak ve vztahu ke kultuře, budeme-li ji chápat právě jako soubor psaných a nepsaných pravidel, jež regulují vztahy mezi lidmi ve společnosti, tak k přírodě.

Jacques Alain-Miller, francouzský psychoanalytik, když se snaží vyjádřit, čím se liší člověk od zvířete, uvádí příklad laboratorní krysy. V rámci experimentu je kryse předložen kus lákavé potravy umístěné za sklem tak, že ji krysa sice vidí, ale nemůže k ní. Vedle toho je jí nabídnut pokrm, který sice tak lákavý není, ale je kryse zcela k dispozici. Když zjistí, že se jí žádoucí krmivo nepodaří získat, vezme zavděk dostupnou potravou– chová se v souladu s principem slasti. Ta stejná krysa pak podstoupí operaci mozku, jakousi lobotomii, o níž je lepší nic podrobného nevědět. Ocitne-li se pak ve stejné situaci, chová se jinak. Tvrdohlavě trvá na nedostupném, vytouženém krmivu a méně chutného sousta si ani nevšimne – opakovaně naráží hlavou do skla. Podle Millera se krysa „humanizovala“, její osud byl fatálně poznamenán vztahem k něčemu, co je nedostupné.

Pointa celého příběhu tkví v tom, že polidštění této krysy bylo důsledkem „nepřirozené mutilace“. Z tohoto důvodu se hlodavec začal chovat ve vztahu ke svému objektu touhy jako člověk, který se díky tomuto „vyšinutí“ nikdy nemůže plně zařadit do svého přirozeného prostředí. Jakkoliv je tato fixace pohybem v kruhu, je něčím, co lidského jedince tlačí k tomu, aby se neustále vyvíjel. I tak lze také vysvětlit psychoanalytické pojetí pudu k smrti – lidé nejsou prostě jen naživu, nýbrž jsou poháněni podivným pnutím, který je nutí k extrémním počinům, jež narušuje běžný stav věcí – ať už přírodních nebo společenských.

Tereza Stejskalová

18. 10. - 6. 11.
Barbora Kleinhamplová(CZ): Úvahy v kruhu
Galerie Kostka
Vstupné dobrovolné
Kurátorka: Tereza Stejskalová

www.meetfactory.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.