Share |

Dlouhá - gastronomická tepna Prahy, kde 650 metrů hostí 44 podniků

foto Restu

Každé město má svoji nákupní třídu nebo čtvrť. V New Yorku je to Pátá Avenue, v Paříži slavná Champs-Élysées, ve Vídni honosná Mariahilfer Straße. Praha má ale tu zvláštnost, že se pyšní tepnou gastronomickou. Už jsme to tušili dávno a teď to máme i potvrzené reportáží - je to ulice Dlouhá spojující Revoluční se Staroměstským náměstím. Opravdu kvalitních podniků s jídlem nebo pitím je přímo na Dlouhé nebo v bezprostředním okolí celkem 33, a to nepočítáme zbývajících 11 míst, jako jsou kebabárny, pekárny, sportbary a lapače turistů. Gastronomický průvodce Restu.cz zmapoval ty největší perly.
Vzduch v Dlouhé tepe vůněmi celého světa. Na 650 metrech se střídají podniky italské, indické, vietnamské, argentinské, americké, české, francouzské,… Do toho tu prýští víno všech barev všemi směry a celé prostřené tabuli kralují dortové nebo čokoládové třešničky. Pokud byste měli dostatek financí, nemusíte se z této ulice hnout několik dní. Abyste ale nedopadli jako ve filmu Velká žranice, vybrali jsme pro vás jen ty opravdu největší perly z Dlouhé. Bereme to směrem z východu na západ.
 
 
Gurmet pasáž Dlouhá
Přízemí luxusního Paláce Dlouhá je jakousi samostatně fungující gastronomickou buňkou v rámci celé ulice. Od všem známého řeznictví a nově také prodejny Naše maso, tu cesta vede skrz prodejnu čokolády ChocoterapieRaw Café, chlebíčkové království Sisters, dvě vinotéky - U Mouřenína a Via del vino, sýrovou nálož v Mám rád sýr, až za roh do prodejny ryb a mořských plodů Seefish, která ústí přímo do Dlouhé. Ráj všech foodies.
La Bottega Bistrotéka
Adresou spadá La Bottega Bistrotéka také do Pasáže Dlouhá, nicméně se do ní dá vejít jen zvenku. Zařadili jsme ji tedy mimo i proto, že jako do jediného podniku z Pasáže si v ní můžete rezervovat předem místo. Další podnik Riccarda Lucqua je kombinací obchodu a bistra s italskými delikatesami.
banh-mi-ba
Tohle je asi nejčerstvější podnik z našeho výčtu, protože otevřel teprve v polovině července. Už teď je tu ale narváno. Naštěstí se to vůbec neprojevuje na době, kterou musíte strávit u stolku popíjením ledového čaje, než vám před nos postaví tu nejlepší vietnamskou bagetu v Praze. Musíme vás varovat, že na ní vzniká závislost. Jestli se nechcete stát jejím otrokem, zkuste jinou vietnamskou mňamku na menu!
Café Bambus
Ne, GPS vám nehází chybu, když vás do Bambusu vede pár metrů od Dlouhé. Je to opravdu tak, že adresa tohoto podniku má v prvním řádku ulici Benediktskou. Za zmínku v rámci gastroráje na Dlouhé ale určitě stojí.  Thajské pochoutky tu ochutnáte celý den, přes oběd ale minimálně jednu najdete na poledním menu za lepší cenu.
Fish & Chips 21 Dlouha St. 
Tento podnik asi není nutné představovat nikterak rozsáhle, na gastronomické scéně už s námi nějaký ten pátek je. Upřít se mu ale nedá fakt, že Fish & Chips bylo vůbec prvním bistrem, které do Prahy přineslo autentické britské fish and chips. Nemusíte ale zůstat jen u něj. V nabídce jsou i další rybí pokrmy nebo skvělé plody moře!
Harley's
Bar, kde to začíná žít až po jedné v noci. Mixují se tu turisté s locals, protože zdejší drinky si zaslouží i jejich pozornost. Můžete tu tancovat, seznamovat se nebo jen tak sedět okolo a vyčkávat na chvíli, kdy začnou zkušení barmani se svou ohňovou show. Nedoporučujeme strkat  žádné papíry na bar - ten totiž hoří taky.
Tržnice Dlouhá 14
Na adrese Dlouhá 14 najdete stejnojmennou tržnici plnou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny nebo i specialit, jako jsou salámy, vína nebo pesta. Tradiční trhy v centru města doplňuje taky oddělená rybárna, z které se na vás rybí kukuče smějou až na ulici.
James Dean
V bitvách o nejlepší pražský burger obsazuje James Dean pravidelně přední příčky. Až do ní vejdete, budete mít pocit, že jste se telepaticky přenesli do podniku za Atlantickým oceánem. Prostředí jak z Pulp Fiction dominuje hlavně mozaika Jamese Deana a Marylin Monroe ze 60 000 kusů keramických střípků a sedačky jak z Chevroletu Bel Air z roku 1952.
Kalina
Procházíte-li centrem a najednou dostanete chuť na českou tradiční kuchyni, zajděte do Kaliny. Mezi "českými" restauracemi s přemrštěnými cenami a přesmaženými řízky je to opravdu královna. A královnou by byla, i kdyby stála sama o sobě na pražské periferii. Největší pýchou zdejšího menu je telecí brzlík, který majitel a šéfkuchař Mirek Kalina upravuje vždy v souladu se sezónou!
au Gourmand
Abyste se po gastronomické procházce nemuseli za sladkou tečkou honit až na začátek ulice, zakončete ji na západním konci. Kousek od Kaliny na vás totiž už za výlohou nebo skrz široké prosklené dveře koukne barevná a sladká Francie. Dorty, sladké pečivo, palačinky nebo makronky volají: "Kousni si do mě!" Když ale potřebuji sladkou slinu zahnat já, vždycky to u mě vyhraje zdejší tarte tatin...
Další podniky stojící za návštěvu
Možná už máte všechny zdejší hvězdy ob-šlápnuté, zkuste taky další místa! O'PapaLokálLa Casa del HabanoApetitNoDEl Mojito,  YoshihashiLe BourginRistorante AnnaFollow MeRasoiBurrito LocoKozičkaBakeshopCrazy Cow Steakhouse...
Všechny podniky, které se nacházejí v Dlouhé a které stojí za vaši pozornost, najdete v tomto přehledu!
DLOUHÁ: GASTRO TEPNA PRAHY
Text: Eva Samšuková
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.