Share |

Divadlo X10 připravuje konec světa v přímém přenosu

foto: Divadlo X10

Premiérou hry Ondřeje Novotného Kolaps, která vznikla přímo pro Divadlo X10, pokračujeme v linii uvádění současných textů, angažovaně se vyjadřujících k dnešní realitě. Příznačný název se vztahuje nejen ke kolapsu společnosti jako takové, ale také ke krizi základních lidských hodnot a vztahů.
 
V groteskní zkratce je skrze módní způsoby pohřbívání hyperbolizován vztah ke smrti, absence rituálů, touha po penězích, aby se následně těžiště hry přeneslo k potřebě pomýleného mytického a mytologického uvažování, které plodí dnešní neofašistické struktury a samozvané spasitele s jejich touhou po nové „morálce“ a čistotě světa. Poslední nadějí se stává dosud nenarozené dítě, které je možností lidstva k novému začátku.
 
Prostřednictvím uvedení další nové hry se tak znovu vyjadřujeme ke znepokojivým tendencím, které se projevují v současném společenském a politickém životě, zejména k nárůstu nenávisti k menšinám, ať už rasovým, náboženským či kulturně-společenským. Po uvedení Goetzovy Války nebo Fritschovy Enigmy Emmy Göring, hrách německých autorů, vycházejících ze zkušenosti národa, který historicky překročil myslitelné meze, ale byl schopen tuto svou zkušenost reflektovat, se nyní soustředíme na specificky české myšlení, vznik pseudomesianismu v podmínkách malého národa s mlčící většinou slušných, tak zvaně duševně normálních lidí.
 
Hru napsal kmenový dramaturg Divadla X10 Ondřej Novotný, jehož autorské projekty už byly uvedeny v několika českých divadlech (Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo, Klicperovo divadlo, A studio Rubín, D21). Ondřej Novotný vystudoval VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka a dramaturgii na DIFA JAMU v Brně. Působí jako pedagog Pražské konzervatoře a Konzervatoře Duncan Centre, dále příležitostný herec a hudebník. Je spoluzakladatelem autorského divadelních sdružení D´EPOG a Masakr Elsinor. Dramaturgem Divadla X10 je od září 2014, kdy se podílel na site specific inscenaci Strašnice, mordů plný ulice, svérázné krimikoláži na cesty dramatika Egona L. Tobiáše a režiséra Jana Friče. S Janem Fričem spolupracoval také na inscenacích Red Bull, opět od dramatika Egona L. Tobiáše a apokalyptické dramatické vizi Rainalda Goetze Válka, která pojmenovává příčiny a vznik agrese ve společnosti. S režisérkou Divadla X10 Ewou Zembok spolupracoval na inscenaci Enigma Emmy Göring dramatika Wernera Fritsche, zabývající se otázkou sebereflexe privilegovaných, a site specific projektu Vzlety Valeriána Karouška, sledující tvorbu a osud sochaře, jehož reliéf zdobí vchod do budovy Strašnického divadla.

Ondřej Novotný
Kolaps
K smrti sexy!
Režie Ewa Zembok
Dramaturgie Lenka Havlíková, Ondřej Novotný
Výprava Ivana Kanhäuserová
Hudba Tomáš Vtípil
Hrají Anna Císařovská, Lída Němečková, Jakub Gottwald, Václav Marhold, Pavel Neškudla


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.