Share |

Divadlo v NoD: Spitfire Company a jejich slavní Nedotknutelní už dnes

foto archiv pořadatele

V prostoru NoD v Dlouhé je 7. června k vidění výjimečné představení Nedotknutelní od Spitfire Company. Začíná se ve 20 hodin.

tisková zpráva:

SPITFIRE COMPANY (CZ) - NEDOTKNUTELNÍ 

Cesta do hlubin podvědomí tří postav, Filipa, Miriam a Josefiny, kteří touží být spolu. A přesto v tom jediném červnovém nedělním odpoledne, v čase záplav se všichni tři ocitají za dveřmi samoty. 

Metafora vlny, tanec, jednání, proud řeči, animace, tangový rytmus scénické hudby… vrstvy, které tvoří svět celého představení.

Jak zvláštní to je, pocítit tu přímku, jež se z nás pne, natahujíc své jemné vlákno skrz mlžná místa vkládajícího se světa. Virginia Woolf – Vlny

 

Divadelní projekt je realizován ve spolupráci s Experimentálním prostorem Roxy/NoD.

Úryvky z recenzí:

 

 

Tango Nedotknutelných (Marta Harasimowicz - Nový prostor / září 2010) 

Skupina Spitfire Company patří beze sporu k nejzajímavějším a nejoriginálnějším tvůrcům fyzického divadla v České republice. Jako jeden z nemnoha současných souborů dokáže perfektně spojit naprostou profesionalitu realizace s avantgardním nádechem i intelektuálně propracovanou koncepcí obsahu a formy. 

 

Více než samotný děj jsou zde důležité právě city a zdá se, že i koncepce postav je v Nedotknutelných pouhým nástrojem k alegorickému zobrazení něhy, strachu z opuštění, pocitu zodpovědnosti, zklamaní, strachu z vlastní tělesnosti. Tato vyobrazení jsou o to zajímavější, že mnoho v nich zůstává nenazváno, nedopovězeno. 

 

Svět, kde je každý sám (Lena Mechtchanová - Kulturní Pecka)

Spitfire Company vytěžili mnoho ze spolupráce s různými hosty. Jiří Pokorný z Nederlands Dance Theatre pro ně připravil mnohostrannou choreografii, ve které nechybělo vášnivé tango, nepřirozené pohyby ani kontaktní tanec. Všechny složky pohybové části představení se vzájemně harmonicky doplňovaly a výborně charakterizovaly postavy a jejich vzájemné vztahy. Velkým pomocníkem choreografovi bylo tango složené Janem Kučerou ze Symfonického orchestru Českého rozhlasu. 

 

Bezhlavý trojhlavý vztah (Lenka Dombrovská – i-divadlo.cz)

Tato inscenace však umí zamíchat i s našimi pocity. Zprvu se zdá, že postavy jsou jasné, až šablonovité, a my víme, kdo je kladný a utlačovaný a s nímž přirozeně soucítíme. Avšak v některých situacích není Josefína pouze bezbrannou dívkou, ale pořádnou mrchou, která svou bezmocnost umí ve správný okamžik zneužít. Naopak Miriam, jež se snaží zcela nepokrytě těžit ze sexuální nadvlády – nad Filipem i nad Miriam, nakonec litujeme. 

 

Před čím je však nutné opět smeknout, je uchopení a ztvárnění Josefíny Miřenkou Čechovou. Díky ní jsme měli možnost vidět na jevišti hereckou a taneční studii člověka s poruchou mozkových funkcí. Nejrůznější pokusy, jak představit autismus v umělecké formě, se objevily samozřejmě i dříve, ale tentokrát východiskem jsou reálné vzorce chování lidí s autistickým postižením. I za to si performerka zaslouží velké uznání. 

 

Jsou Nedotknutelní nepochopitelní? Zjistěte to v Roxy (Vojtěch Varyš - Týden )

Hojně se používá videoprojekce, poněkud netradičně na podlahu, což umožňuje je prolnout s tancem. Do určité míry je to jen sled fascinujících obrazů, manýra, které může rozčilovat, která dokazuje převahu - intelektuální, estetickou i mocenskou - tvůrců nad diváky. Vzdáleně to připomíná některé filmy takového ražení, od Monteira, Rivetta nebo Botelha. Je to něco, co v Praze (v Čechách) normálně neuvidíte. Je to obtížně přístupná, ale krásná podívaná. 

 

Nedotknutelní - inscenace Spitfire Company očima Jany Soprové (Jana Soprová – Český rozhlas)

I když všechny tři postavy mají své velmi vyhraněné příběhy (Miriam připomíná poutnici, která jako by hledala cestu k vlastní smrti, Filip udržuje tenkou rovnováhu mezi povinností a touhou poddat se nezodpovědnosti a vášni), největší pozornost na sebe strhává Josefína. Nejen svou vykloubenou výjimečností, ale především dokonalou studií Miřenky Čechové. Performerka se k ní nechala inspirovat při workshopu, v němž pracovala s autisty, a její kreace Josefíny skvěle udržuje rovnováhu mezi dětskou naivitou a zranitelností a naprostou nesnesitelností, když do omrzení hekticky opakuje slova a úkony.  Nedotknutelní patří k zážitkům, které si jistě nenechá ujít žádný z příznivců alternativní kultury. Nejen pro neobvykle uchopené téma, ale také pro naprostou profesionalitu a výjimečnou pohybovou kulturu protagnistů. 

 

Z neznáma sem a odtud do nikam (Roman Vašek - Divadelní noviny)

V Nedotknutelných má kombinace tance, textu a projekce svá logická, samozřejmá propojení; je cítit vnitřní dramaturgii, byť samotný obsah je poměrně chudý. Promyšlené a detailně nazkoušené dílo souboru Spitfire Company patří k tomu lepšímu, co současný český tanec nabízí. 

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.